Eva Zaoralová

Datum narození: 28. 11. 1932
Datum úmrtí: 10. 3. 2022
Místo narození: Praha
Profese: filmová teoretičkou, publicistka, překladatelka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Eva Zaoralová byla uznávanou publicistkou, duší Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a pravou rukou jeho prezidenta Jiřího Bartošky.

Po gymnáziu Eva Zaoralová absolvovala francouzštinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Následně se věnovala překládání z francouzštiny a italštiny.

EVA ZAORALOVÁ - V 82 LETECH MODELKOU

Za totality Eva Zaoralová spolupracovala s filmovými časopisy Kino a Film a doba, s magazínem Světová literatura či s nakladatelstvím Odeon. Posléze mj. přednášela filmovou historii na Filmové a televizní fakultě pražské AMU.

Eva Zaoralová dostala medaili od Havla

Za svou práci byla Eva Zaoralová vyznamenána Medailí za zásluhy 2. stupně, kterou převzala od tehdejšího prezidenta Václava Havla, dále pak mj. francouzským Řádem rytířky umění a literatury, Cenou ministerstva kultury. Na MFF v Cannes získala plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost.

Cenou za umělecký přínos na Evu Zaoralovou pamatoval Mezinárodní festival Karlovy Vary, jehož byla první dámou a pravou rukou jeho prezidenta Jiřího Bartošky. Českého lva dostala za mimořádný přínos české kinematografii.

O EVĚ ZAORALOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Eva Zaoralová byla třikrát vdaná. Poprvé za chemika Jana Königa, pak za filmového historika Iva Hepnera a naposledy za scenáristu, režiséra, filmového pedagoga a publicistu Zdenka Zaorala.

Uznávaná filmová teoretička, publicistka a překladatelka Eva Zaoralová zemřela 10. března 2022. Bylo jí 89 let.
  

 

Články o celebritě

Poslední rozloučení s Josefem Somrem (†88): 7 nejsilnějších momentů! Poslední rozloučení s Josefem Somrem (†88): 7 nejsilnějších momentů! Ve strašnickém krematoriu se ve středu 25. října rodina, přátelé a veřejnost rozloučili s hercem Jos... číst článek
Eva Holubová letos ve Varech chybí: Proč se jí nechtělo „juchat“? Řešila dilema! Eva Holubová letos ve Varech chybí: Proč se jí nechtělo „juchat“? Řešila dilema! Na karlovarský filmový festival se sice dostavila celá řada hvězd českého filmového nebe, jedna osob... číst článek
Umělecký šéf Varů Karel Och o velké osobní ztrátě, českém filmu i přání Bolka Polívky Umělecký šéf Varů Karel Och o velké osobní ztrátě, českém filmu i přání Bolka Polívky Výjimečnost 56. ročníku karlovarského festivalu spočívá podle Karla Ocha v tom, že je to první rok, ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Dušan Soták
Dušan Soták
zobrazit profil Kim Čong-un
Kim Čong-un
zobrazit profil Eliška Wagnerová
Eliška Wagnerová
zobrazit profil Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
zobrazit profil Kateřina Procházková
Kateřina Procházková
zobrazit profil David Stulík
David Stulík
zobrazit profil Matěj Stropnický
Matěj Stropnický