Alexandr Bortnikov

Alexandr Bortnikov

Datum narození: 15. 11. 1951
Místo narození: Perm, Rusko
Profese: ředitel FSB, voják, politik
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Alexandr Bortnikov, celým jménem Alexandr Vasiljevič Bortnikov, se 12. května 2008 stal ředitelem ruské tajné služby, tedy Federální služby bezpečnosti (FSB).

Po institutu železničního inženýrství v Leningradě Alexandr Bortnikov absolvoval Dzeržinského vysokou školu KGB v Moskvě.

Hned po studiích člen Komunistické strany Sovětského svazu Alexandr Bortnikov zahájil svou kariéru v KGB, resp. v nástupnických organizacích, tedy v Ruské federální kontrarozvědce (FSK) a posléze ve Federální službě bezpečnosti (FSB).

Alexandr Bortnikov dostal i Řád cti

V roce 2004 se Alexandr Bortnikov, již coby člen strany Jednotné Rusko, stal v FSB zástupcem ředitele a vedoucím hospodářské bezpečnostní služby. Jejím ředitelem jej tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv jmenoval 12. května 2008.

Alexandr Bortnikov je držitelem řady ocenění. Jmenujme např. Řád cti, Řád přátelství, Řád Alexandra Něvského nebo Čestný diplom vlády Ruské federace.

Vystřídá Bortnikov Putina?

Médii 20. března 2022 proletěla zpráva, že by se Alexandr Bortnikov v případě úspěšného puče ruských elit mohl stát nástupcem prezidenta Vladimira Putina, který 24. února vydal rozkaz k rozpoutání války s Ukrajinou.

O ALEXANDRU BORTNIKOVOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Tatyanou (*1953) má Alexandr Bortnikov syna Denis (*1974).

 

Další Politici

zobrazit profil Petr Šilar
Petr Šilar
zobrazit profil Petr Letocha
Petr Letocha
zobrazit profil Václav Heřman
Václav Heřman
zobrazit profil Andrej Babiš
Andrej Babiš
zobrazit profil Jaroslav Klaška
Jaroslav Klaška
zobrazit profil Gustav Pilch
Gustav Pilch
zobrazit profil Richard Nixon
Richard Nixon
zobrazit profil Michal Zuna
Michal Zuna