Nina Nováková

Nina Nováková

Datum narození: 14. 3. 1954
Profese: politička KDU-ČSL, pedagožka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Politička KDU-ČSL Nina Nováková, v letech 2013 až 2017 poslankyně, se do Sněmovny vrátila po volbách 2021 za koalici SPOLU. Zvolena byla ve Středočeském kraji.

Po gymnáziu Nina Nováková absolvovala obor latina-bohemistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracovala na Katedře českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty UK.

Po Sametové revoluci 1989 Nina Nováková vystudovala obor Základy společenských věd na Pedagogické fakultě UK. Má za sebou také kurzy etické výchovy a katecheze.

Nováková vytvořila Tajemství chrámů

Roku 1993 začala Nina Nováková učit na Gymnáziu J. S. Machara v Brandýse n. Labem, kde byla též zástupkyní ředitelky. V roce 2000 navázala spolupráci s Českou křesťanskou akademií. Mj. se podílí na Národní svatováclavské pouti. Pro školy vytvořila vzdělávací programu s názvem Tajemství chrámů.

Tehdy bezpartijní Nina Nováková do komunální politiky vstoupila v roce 2006, kdy se dostala do Zastupitelstva města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Již jako členka TOP 09 post obhájila ve volbách 2010 a necelý rok nato se stala místostarostou. Ve volbách 2014 opět setrvala v postu zastupitelky, na nějž rezignovala po získání křesla ve Sněmovně.

Do Senátu se Nováková nedostala

Zastupitelkou Středočeského kraje byla Nina Nováková po neúspěch v roce 2008 zvolena ve volbách 2012. Mezitím se v roce 2010 pokusila dostat do Senátu za TOP 09 a STAN v obvodu č. 28 - Mělník. Neprobojovala se ani do druhého kola.

Zato v předčasných parlamentních volbách 2013, po pádu vlády Petra Nečase, Nina Nováková získala poslanecký mandát za TOP 09, který však ve volbách 2017 neobhajovala a těsně před nimi opustila nejen kandidátku, ale i řady Topky a podpořila KDU-ČSL.

Nepřály jí ani volby do Evropského parlamentu 2019. Zato po parlamentních volbách 2021 se Nina Nováková vrátila do dolní komory, a to za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Zvolena byla ve Středočeském kraji.

O NINĚ NOVÁKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Nina Nováková je vdaná a má syna.

 

Další Politici

zobrazit profil Jaromír Dědeček
Jaromír Dědeček
zobrazit profil Miloslav Rozner
Miloslav Rozner
zobrazit profil Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach
zobrazit profil Petra Quittová
Petra Quittová
zobrazit profil Dalibor Zelený
Dalibor Zelený
zobrazit profil Michal Pehr
Michal Pehr
zobrazit profil Tomáš Raždík
Tomáš Raždík