Aleš Svoboda

Aleš Svoboda

Profese: pilot, člen TOP 17 astronautů roku 2022

Související celebrity

Životopis

Stíhací pilot Aleš Svoboda se v listopadu 2022 dostal mezi TOP 17 možných astronautů. Evropská vesmírná agentura si ho v Paříži vybrala z více než 22000 uchazečů.

Absolvoval Univerzitu obrany v Brně. Do české armády Aleš Svoboda vstoupil v roce 2005. O tři roky později se stal pilotem s působištěm na základně v Čáslavi. Mezi jeho koníčky patří lední hokej a badminton.

ALEŠ SVOBODA - ČESKO MÁ ASTRONAUTA PO 40 LETECH

Evropská kosmická agentura (ESA) skutečnost, že si stíhacího pilota Aleše Svobodu za člena rezervního oddílu nového týmu svých astronautů pro vesmírný program vybrala, oznámila v listopadu 2022, a to jako jediného z přihlášených Čechů.

Vymění Svoboda gripen za raketu?

„Pro mne to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď,“ řekl Aleš Svoboda v listopadu 2022 ve vysílání České televize.

„Velký úspěch českých vesmírných aktivit,“ napsal na Twitter ministr dopravy Martin Kupka (ODS), do jehož resortu podobné projekty spadají. Podle jeho slov to představuje významný posun na poli kosmických aktivit pro ČR.

Jak ministr dodal, to znovu „dokazuje, jak důležitá je naše aktivní role v ESA i dalších mezinárodních vědeckých organizacích“. Úspěch z gripenu mít možnost třeba vskutku zasednout do raketoplánu na Twitteru ocenila i česká armáda.

Svoboda by byl druhým po Remkovi

Na pozici astronautů ESA se zájemci hlásili od března do června roku 2021. Přihlásilo se 22 589 lidí, z toho 24 procent žen. Z Česka se o to ucházelo 165 mužů a 37 žen. O místo usilovalo 257 hendikepovaných.

Podle ESA totiž dosud žádná velká západní kosmická agentura nikdy neposlala do vesmíru para-astronauta. Předchozí výběrové řízení se konalo v roce 2008. Tým byl jmenován v roce 2009. Česko do přelomového roku 2022 nemělo v projektu svého zástupce.

Někdejší Československo se koncem 70. let 20. století stalo po Sovětském svazu a USA teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Josef Vašíček
Josef Vašíček
zobrazit profil Jan Řeháček
Jan Řeháček
zobrazit profil Matt  Czuchry
Matt Czuchry
zobrazit profil Radim Bača
Radim Bača
zobrazit profil Jon Berthal
Jon Berthal
zobrazit profil Hana Zaňáková
Hana Zaňáková
zobrazit profil Angus Sampson
Angus Sampson
zobrazit profil Bill Kaulitz
Bill Kaulitz