Elisabeth Moss

Elisabeth Moss

Datum narození: 24. 7. 1982
Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA
Profese: herečka, produkční
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Elisabeth Moss dostala Zlatý glóbus za své výkony v seriálech Top of the Lake (Na jezeře) a The Handmaid's Tale (Příběh služebnice).

Hereckou kariéru Elisabeth Moss, celým jménem Elisabeth Singleton Moss, zahájila na počátku 90. let 20. století a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Jednu z hlavních rolí, Peggy Olson, Elisabeth Moss ztvárnila v dramatickém seriálu Mad Men (Šílenci z Manhattanu), který se začal vysílat roku 2007. Ústřední postavu dostala v thrilleru Top of the Lake (Na jezeře). Za ni získala Zlatý glóbus.

V únoru 2017 měl na HBO premiéru seriál Příběh služebnice (The Handmaid's Tale), netočený podle knihy Margaret Atwood. V něm Elisabeth Moss ztvárnila hlavní roli, Offred, tedy služebnici, což je jedna z mála žen v tomto podivném světě, která zůstala plodná a je nucena k sexu a rození dětí.

Za tuto roli byla Elisabeth Moss opakovaně nominována na Zlatý glóbus a jednou jej obdržela. Dostala za ni i Screen Actors Guild Awards a cenu Primetime Emmy.

Seriál Příběh služebnice není jen slavnou rolí Elisabeth Moss, ale též jejím produkčním debutem, a to několika jeho epizod.

Na filmovém plátně si Elisabeth Moss jednu z klíčových postav zahrála např. v hororu The Attic (Zákeřné dvojče) v dramatu New Orleans, Mon Amour, v tragikomedii The Square (Čtverec), ve sci-fi The Invisible Man (Neviditelný) či ve sportovním snímku Next Goal Wins (Aspoň jeden gól).

Kromě herecké a producentské práce se Elisabeth Moss věnuje charitě. Spolupracuje mj. s Americkou unií občanských svobod a s Mezinárodním záchranným výborem. Zapojila se také do různých politických a sociálních iniciativ, včetně hnutí Time's Up.

Manželem Elisabethy Moss byl v letech 2009 až 2011 herec, režisér a producent Fred Armisen.

 

Další Herci

zobrazit profil Petr Haničinec
Petr Haničinec
zobrazit profil Lenka Skopalová
Lenka Skopalová
zobrazit profil Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
zobrazit profil Michele  Mercier
Michele Mercier
zobrazit profil Veronika Gajerová
Veronika Gajerová
zobrazit profil Madeleine Madden
Madeleine Madden
zobrazit profil Karina Rchichev
Karina Rchichev
zobrazit profil Jon Berthal
Jon Berthal