Alan Ritchson

Datum narození: 28. 11. 1984
Místo narození: Grand Forks, Dakota, USA
Profese: herec, model, režisér, scenárista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Alan Ritchson se stal hvězdou sitcomu Borci z Blue Mountain State, jenž se začal vysílat v roce 2010, a krimiseriálu Reacher, který měl premiéru v únoru 2022.

Po škole se Alan Ritchson živil jako model. V televizi debutoval rolí Aquamana/Arthura Curryho v superhrdinském seriálu stanice The CW Smallville (2005 až 2010), kde začal účinkovat v páté sérii.

Na filmovém plátně se Alan Ritchson poprvé objevil v americkém hororu z roku 2006 The Butcher, a to hned v jedné z klíčových postav.

Známým se Alan Ritchson stal ztvárněním Thada Castla v sitcomu Borci z Blue Mountain State (2010 až 2011), který se věnoval univerzitnímu týmu amerického fotbalu.

Následně se Alan Ritchson představil v hlavní úloze losangeleského policisty Arthura Baileyho v akčním sci-fi seriálu Blood Drive (2017) na kanálu Syfy. V roce 2018 se vrátil jako Hank Hall v superhrdinském seriálu Titans na streamu DC Universe.

Po odchodu z titanského projektu v roce 2021 Alan Ritchson přijal nabídku ztvárnit titulní postavu Jacka Reachera v krimiseriálu Prime Video Reacher. Během natáčení jedné z bojových scén utrpěl herec zlomeninu v akromioklavikulárním kloubu ramene, která si vyžádala operační zákrok.

Ve filmu si Alan Ritchson zahrál Glosse v sequelu Hunger Games: Vražedná pomsta (2013). Dále se předvedl ve snímcích Lazer Team (2015), Office Uprising (2018), The Turkey Bowl (2019) či Ghosts of War (2020).

Režijním debutem Alana Ritchsona se stala akční komedie Dark Web: Cicada 3301 z roku 2021, v níž se obsadil do role agenta Carvera a napsal si k ní i scénář.

Další zajímavá postava přišla s akčňákem Rychle a zběsile 10 (2023) po boku hlavního hrdiny v podání Vina Diesela. Do ústřední úlohy byl Alan Ritchson obsazen v dramatu Ordinary Angels (2023). Přijal též ztvárnění jednoho z ústředních hrdinů ve válečném snímku The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024).

Alan Ritchson je otcem synů Calema, Edana a Amoryho Tristana, které mu porodila finanční expertka Catherine Ritchson, již si filmař vzal v roce 2006.

 

Další Herci

zobrazit profil Vincent Navrátil
Vincent Navrátil
zobrazit profil Filip Rajmont
Filip Rajmont
zobrazit profil Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
zobrazit profil Milan Pitkin
Milan Pitkin
zobrazit profil Eva Hrušková
Eva Hrušková
zobrazit profil Meryl Streep
Meryl Streep
zobrazit profil Nataša Burger
Nataša Burger
zobrazit profil Tomáš  Materna
Tomáš Materna