Vin Diesel

Datum narození: 18. 7. 1967
Místo narození: New York City, New York, USA
Profese: herec, spisovatel, režisér, scénárista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Vin Diesel, vlastním jménem Mark Sinclair Vincent, se proslavil rolí Dominika Toretta v sérii Rychle a zběsile. V začátcích kariéry to bylo ve filmu Zachraňte vojína Ryana.

Svou hereckou kariéru Vin Diesel nastartoval v pouhých sedmi letech. K hraní se dostal v divadle Greenwich Village, kam se původně se svými kamarády vloupal. Nakonec tam ale on a většina jeho party přátel hrála za dvacet dolarů týdně. Jeho matka byla rozvedená a vychovávala ho s nevlastním otcem, který byl černošský divadelní režisér.

Na vysoké škole Hunter College Vin Diesel studoval tvůrčí psaní a postupem času začal pracovat na scénářích. Již na počátku 90. let 20. století se stal filmařem. Debutoval krátkometrážním dramatem Multi-Facial (2015), v než hrál a režíroval ho. Snímek byl uveden na MMF v Cannes.

Diesel zaujal Spielberga

Film Multi-Facial velice zaujal oscarového režiséra Stevena Spielberga, který se díky němu rozhodl Vina  Diesela obsadit do svého válečného, světově uznávaného válečného dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998), kde se sešel s hvězdami, jako jsou např. Matt Damon nebo Tom Hanks.

Vin Diesel namluvil postavičku v animovaném filmu Železný obr, což  bylo nečekaně kladně přijato.

Zásadní rolí byla postava zločince Dominica Toretta v sérii krimi akčňáků Rychle a zběsile. Již první snímek se stal absolutním trhákem a vynesl Vina Diesela mezi hollywoodské hvězdy. Získal za ni cenu MTV Movie Award.

Proslavil se i jako Xander Cagee ve filmu XXX. Další hlavní rolí Vina Disela byla postava ve filmu Ochránce, kde hrál bývalého vojáka Shaena Wolfa. Role se mu hned po přečtení scénáře líbila, neboť mu tento film připadal jako plnohodnotná rodinná komedie od Disneyho.

Dceru pojmenoval po zesnulém kolegovy

Vin Diesel je trojnásobným otcem. v březnu 2015 se mu narodila dcera, kterou pojmenoval po svém zesnulém kolegovi Paulovi Walkerovi, který byl jeho parťákem v Rychle a zběsile a taky jeho dobrým přítelem. Všechny tři děti má se svou dlouholetou partnerkou Palomou Jiménez.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Rudolf Hrušínský ml.
Rudolf Hrušínský ml.
zobrazit profil Adrian Jastraban
Adrian Jastraban
zobrazit profil Amber Heard
Amber Heard
zobrazit profil Pavla Drtinová
Pavla Drtinová
zobrazit profil Gabriela Mikulková
Gabriela Mikulková
zobrazit profil Ruth Gemmell
Ruth Gemmell
zobrazit profil Vlasta Burian
Vlasta Burian