Helen Mirren

Datum narození: 26. 7. 1945
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Výška: 163 cm
Profese: herečka, režisérka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Helen Mirren získala za hlavní roli v životopisném dramatu Královna Oscara, Zlatý glóbus i Cenu BAFTA. Na svém kontě má i další ceny.

Svou hereckou kariéru Helen Mirren zahájila na konci 60. let 20. století. Na filmovém plátně debutovala hned jednou z klíčových postav v dramatu Herostratus (1967).

Kromě Alžběty II. v životopisném dramatu Královna (2006) mezi nejslavnější role Helen Mirren patří detektiv inspektor Jane Tennison ve filmu Hlavní podezřelý a Alma Reville ve filmu Hitchcock.

Na Oscara, kterého Helen Mirren obdržela za film Královna, byla nominována za své výkony ve snímcích Šílenství krále Jiřího (1994), Gosford Park (2001) a Poslední neděle (2009).

Zlatý glóbus kromě Královny obdržela za ztvárnění této významné panovnice v minisérii Královna Alžběta a za svůj výkon v TV filmu Losing Chase. Na tuto cenu byla nominována celkem šestnáctkrát (tedy z toho třikrát ji proměnila).

Roli zlověstné bohyně Hespary si Helen Mirren střihla ve filmu Shazam! Fury of the Gods (Shazam! Hněv bohů), pokračování úspěšného sci-fi Shazam!, postavu Magdalene „Queenie“ Ellmanson-Shaw v několika dílech thrilleru Rychle a zběsile.

Během své kariéry Helen Mirren dostala také řadu dalších ocenění, např. cenu BAFTA za celoživotní dílo nebo cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

V roce 2003 byla Helen Mirren za své zásluhy v oblasti dramatu jmenována komandérkou Řádu britského impéria.

Kromě práce před kamerou Helen Mirren hrála v mnoha divadelních inscenacích na West Endu i na Broadwayi.

V roce 1997 se Helen Mirren provdala za amerického režiséra a producenta Taylora Hackforda.

 

Další Herci

zobrazit profil Zuzana Stivínová
Zuzana Stivínová
zobrazit profil Norbert Lichý
Norbert Lichý
zobrazit profil Aidan Gallagher
Aidan Gallagher
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Petr Batěk
Petr Batěk
zobrazit profil Jaromír Hanzlík
Jaromír Hanzlík
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara
zobrazit profil Vanda Hybnerová
Vanda Hybnerová