Sigourney Weaver

Datum narození: 8. 10. 1949
Místo narození: Manhattan, New York, USA
Výška: 182 cm
Profese: herečka, producentka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Sigourney Weaver, rodným jménem Susan Alexandra Weaver, je považována za průkopnici ženských hrdinek ve sci-fi filmech. V roce 1986 byla nominována na Oscara za roli Ellen Ripley v dnes již kultovních Vetřelcích.

Vystudovala v New Yorku, absolvovala Stanfordovu univerzitu a poté získala magisterský titul na Yale School of Drama. První profesionální práce Sigourney Weaver byla v inscenaci Sira Johna Gielguda The Constant Wife, kde hrála s Ingrid Bergman.

SIGOURNEY WEAVER ŠLA DO NAHA

Na filmovém plátně Sigourney Weaver debutovala v trháku Ridleyho Scotta Vetřelec (1979). Později si zopakovala roli praporčíka Ripley ve filmu Jamese Camerona Vetřelci (1986). V roce 1992 znovu oživila Ripley ve filmu Davida Finchera Vetřelec 3, který také spoluprodukovala, stejně jako snímek Vetřelec: Vzkříšení (1997) režiséra Jean-Pierra Jeuneta.

Včetně Ellen Ripley Sigourney Weaver vytvořila řadu výrazných postav, např. Dian Fossey ve filmu Gorily v mlze a Gwen/Tawny ve filmu Galaxy Quest. Za Ellen Ripley byla nominovaná na Oscara, na cenu BAFTA a na Zlaté glóby.

Nominaci na Oscara Sigourney Weaver získala ještě za hlavní role v životopisném dramatu Gorily v mlze a v romantické komedii Podnikavá dívka (oba 1988). Za své výkony dostala Zlatý glóbus. Cenu BAFTA si odnesla v roce 1998 za ztvárnění vedlejší postavy v dramatu Ledová bouře.

V průběhu let si Sigourney Weaver podmanila publikum a získala uznání jako jedna z nejvšestrannějších hereček na jevišti i na plátně.

Dále Sigourney Weaver hrála ve scifi Krotitelé duchů II režiséra Ivana Reitmana z roku 1989, kde si zopakovala roli Dany Barrett z hitu Krotitelé duchů (1984), v němž hrála po boku Billa Murrayho a Dana Aykroyda.

Kromě toho se Sigourney Weaver předvedla ve filmech Očitý svědek (1981), Half Moon Street (1986), 1492: Dobytí ráje (1992), Jedna žena nebo dva (1985), ve strhující filmové adaptaci Romana Polanského Smrt a dívka (1994), v thrilleru Copycat (1995) nebo v komedi Jeffrey (1995).

Zahrála si také ve filmu společnosti Showtime Sněhurka (1997) na motivy původní pohádky bratří Grimmů, za což Sigourney Weaver získala nominaci na cenu Emmy a Screen Actors Guild. Ve sci-fi Avatar a jeho okračováních dostala roli Kiri.

O SIGOURNEY WEAVER ČTĚTE ZDE>>

V roce 1984 se Sigourney Weaver provdala za herce Jima Simpsona, s nímž má dceru Charlotte Simpson, která se vydala ve šlépějích rodičů.

 

Další Herci

zobrazit profil Morgan Freeman
Morgan Freeman
zobrazit profil Kamila Janovičová
Kamila Janovičová
zobrazit profil Milo Ventimiglia
Milo Ventimiglia
zobrazit profil Zuzana Porubjaková
Zuzana Porubjaková
zobrazit profil Billy Crudup
Billy Crudup
zobrazit profil Owen Wilson
Owen Wilson
zobrazit profil Marta Vančurová
Marta Vančurová