CCH Pounder

CCH Pounder

Datum narození: 25. 12. 1952
Místo narození: Georgetown, Guyana
Výška: 169 cm
Profese: herečka

Související celebrity

Životopis

CCH Pounder, celým jménem Carol Christine Hilaria Pounder, byla za své vykony ve snímcích Akta X, ER, The Shield a The No. 1 Ladies' Detective Agency nominována na cenu Primetime Emmy.

Absolvovala Ithaca College. Zde CCH Pounder získala čestný doktorát výtvarných umění.

Sedm sezón CCH Pounder hrála doktorku Lorettu Wadeovou v seriálu stanice CBS NCIS: New Orleans. Mezi další významné projekty patří televizní pořady The Good Fight, Warehouse 13, Sons of Anarchy, Revenge, Brothers, Law & Order: SVU a Dámská detektivní agentura č. 1 z produkce HBO, za niž získala nominaci na cenu Emmy.

Několik let CCH Pounder ztvárňovala Claudette Wymso v kritikou oceňovaném seriálu stanice FX The Shield, který jí vynesl řadu ocenění včetně nominace na cenu Emmy, MIB Prism Award, dvou Golden Satellite Awards a Genii Excellence in TV Award.

Mezi další ocenění CCH Pounder patří nominace na ceny Emmy za roli doktorky Angely Hicks v seriálu stanice NBC Pohotovost a za roli v seriálu stanice Fox Akta X.

Kromě toho CCH Pounder získala nominaci na cenu Grammy za nejlepší album mluveného slova za Grow Old Along with Me the Best Is Yet to Be a cenu AUDIE, nejvyšší ocenění Asociace vydavatelů audioknih, za Women in the Material World.

Mezi filmové počiny CCH Pounder patří snímky Znovu doma, Déšť, Prizziho čest, Pohlednice z okraje, Robocop 3, Sliver, Příběhy z krypty: Rytíř démonů, Tváří v tvář, Konec světa, Nástroje smrti: Město z kostí, Sirotek, Avatar, Godzilla: Král monster a její průlomová role ve filmu Bagdad Café.

Působí ve správní radě nadace African Millennium Foundation a byla zakládající členkou organizace Artists for a New South Africa. Jako obhájkyně umění je CCH Pounder aktivní v Creative Coalition.

Mezi ocenění CCH Pounder patří Visionary Leadership Award in Performing Arts od Muzea africké diaspory (MOAD) v San Francisku, Carney Awards 2015, cena za celoživotní dílo od Chase Brexton Health Care v Baltimoru nebo ocenění Boba Marleyho od AFUWI (American Foundation for the University of the West Indies).

Kromě herecké kariéry se CCH Pounder intenzivně věnuje umění jako mecenáška, sběratelka, majitelka galerie a zakladatelka muzea. Zpravuje sbírku, kterou tvoří díla karibských a afrických umělců. Sbírka je zaměřena především na současné umění, ale zahrnuje také tradiční africké sochy.

V letech 1991 až 2016 byl manželem CCH Pounder antropolog Boubacar Kone, s nímž má tři děti.

 

Další Herci

zobrazit profil Barbora Janatková
Barbora Janatková
zobrazit profil Jan Novotný
Jan Novotný
zobrazit profil Malvína Pachlová
Malvína Pachlová
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Martin Donutil
Martin Donutil
zobrazit profil Petr Batěk
Petr Batěk
zobrazit profil Gabriela Marcinková Mihalčínová
Gabriela Marcinková Mihalčínová
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch