Zoe Saldaña

Datum narození: 19. 6. 1978
Místo narození: Passaic, New Jersey, USA
Výška: 170 cm
Profese: herečka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Zoe Saldaña v roce 2010 získala The Saturn Awards za svůj výkon v Avatarovi. Na Critics Choice Awards byla v roce 2015 nominována za roli ve Strážcích Galaxie.

Americká herečka dominikánského a portorikánského původu Zoe Saldaña se v deseti letech s rodinou přestěhovala do Dominikánské republiky. Navštěvovala zde baletní třídu v jedné z nejprestižnějších škol na ostrově.

V sedmnácti letech se Zoe Saldaña vrátila do New Yorku, začala vystupovat v divadelní společnosti Faces theater troupe, která měla na repertoáru hry zaměřené na osvětu teenagerů. Také účinkovala v New York Youth Theater.

Slávy se Zoe Saldaña dočkala díky roli Neytiri, princezny Na'vi, ve výpravném sci-fi filmu Jamese Camerona Avatar (2009). V roce 2010 za ni dostala The Saturn Awards.

Na Critics Choice Awards byla Zoe Saldaña v roce 2015 nominována za ztvárnění Gamory, mimozemské vražedkyně se zelenou kůží, v sérii Strážci galaxie z Marvel filmového vesmíru.

Kromě úspěšných rolí ve sci-fi a fantasy žánru se Zoe Saldaña předvedla např. v životopisném filmu Nina, kde ztvárnila legendární zpěvačku Ninu Simone.

Zahrála si také poručíka Nyotu Uhuru ve filmové sérii Star Trek. Zoe Saldaña podle kritiků této ikonické postavě přinesla svěží a dynamickou interpretaci. Výrazné role dostala též ve filmech Rozjeď toPiráti z Karibiku: Prokletí Černé perly.

Vedle hereckého talentu je Zoe Saldaña obdivována pro svou krásu a eleganci, což z ní činí vyhledávanou módní ikonu. Na své akční role se pečlivě připravuje, často podstupuje fyzický tréninky.

Kromě herecké kariéry je Zoe Saldaña aktivistkou a filantropkou, která podporuje různé charitativní účely a organizace.

V roce 2013 se Zoe Saldaña provdala za umělce Marca Perega Saldañu.

 

Další Herci

zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Ivan Lupták
Ivan Lupták
zobrazit profil Dagmar Patrasová
Dagmar Patrasová
zobrazit profil Václav Knop
Václav Knop
zobrazit profil Daisy Ridley
Daisy Ridley
zobrazit profil Nassim Si Ahmed
Nassim Si Ahmed
zobrazit profil František Švihlík
František Švihlík
zobrazit profil Kristýna Leichtová
Kristýna Leichtová