Karen Gillan

Karen Gillan

Datum narození: 28. 11. 1987
Místo narození: Inverness, Velká Británie
Výška: 180 cm
Profese: herečka, režisérka, scenáristka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Karen Gillan, celým jménem Karen Sheila Gillan, se proslavila díky roli Amy Pond v britském sci-fi seriálu Pán času a postavou Kaylie Russell v americkém hororu Oculus.

S herectvím Karen Gillan začala ve školních představení v charlestonské akademii. V šestnácti letech se rozhodla začít studovat na vysoké škole Edinburgh's Telford College. Studium přerušila, jelikož dostala místo na Italia Conti Academy of Theatre, škole múzických umění v Londýně, kde vystudovala obor herectví.

Za studí Karen Gillan hrála v britském seriálu Rebus. Posléze se objevuje v seriálu Kevin Bioshop Show, kde paroduje celebrity, jako jsou Katy Perry nebo Angelina Jolie.

Do povědomí širší divácké obce se skotská herečka Karen Gillan dostala rolí Amy Pond, společnice jedenáctého Doktora, v populárním britském seriálu Pán času (Doctor Who) z let 2010 až 2013, a také postavou Kaylie Russell v americkém hororu Oculus.

Mezinárodní slávy se Karen Gillan dostalo ztvárněním Nebuly, mimozemské vražedkyně s modrou kůží, ve filmech Strážci Galaxie a dalších snímcích společnosti Marvel.

Kromě herecké kariéry Karen Gillan napsala a režírovala např. dramatický snímek Party začíná (The Party's Just Beginning) z roku 2018, v němž se obsadila do hlavní role, čtyřiadvacetileté Liusaidh, která po ztrátě milovaného člověka začne klesat po sebedestruktivní spirále alkoholu a náhodného sexu.

Všestrannost Karen Gillan jako herečky se projevila v různých žánrech, od sci-fi a akčních filmů, až po dramata a komedie. Svůj hlas propůjčila také animovaným postavičkám, např. Kayley v seriálu Robot Chicken.

Kromě hereckých úspěchů je Karen Gillan obdivována pro svou silnou obhajobu žen ve filmovém průmyslu a snahu o prosazování jejich rovnosti s muži.

Otec Karen Gillan Raymond John Gillan je zpěvák a interpret.

 

Další Herci

zobrazit profil Charlie  Chaplin
Charlie Chaplin
zobrazit profil Kateřina Brožová
Kateřina Brožová
zobrazit profil Jakub Janatka
Jakub Janatka
zobrazit profil Marika Procházková
Marika Procházková
zobrazit profil Robert De Niro
Robert De Niro
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Luke Thompson
Luke Thompson
zobrazit profil Jaroslav Čejka
Jaroslav Čejka