Jan Fischer

Datum narození: 2. 1. 1951
Profese: expremiér

Související celebrity

Životopis

Původně nenápadný šéf ČSÚ Jan Fischer se do politiky dostal náhodou (premiér úřednické vlády). Tvrdil, že nemá politické ambice, ale nakonec chtěl být prezidentem.

Jan Fischer vystudoval statistiku na Národohospodářské fakultě VŠE. Se statistikou také spojil svoji kariéru. Po škole nastoupil ve Výzkumném ústavu sociálně ekonomických informací, který se v 90. letech stal Českým statistickým úřadem. A Jan Fischer to dotáhl až na předsedu ČSÚ. Tam působil až do května 2009.

Po pádu vlády Mirka Topolánka byl Jan Fischer předsedou úřednické vlády (květen 2009 až červenec 2010), pak působil jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně, a to až do roku 2012, kdy se rozhodl kandidovat na prezidenta ČR v historicky první přímé volbě. Ač mu předvolební průzkumy dávaly veliké šance (mnoho měsíců je dokonce vedl), nakonec skončil s 16,4 procenty hlasů třetí (prezidentem se stal Miloš Zeman). V červenci 2013 se stal Jan Fischer ministrem financí a místopředsedou úřednické vlády Jiřího Rusnoka, ve funkci působil do ledna 2014.

Jan Fischer pochází po otci z židovské rodiny (matematik Otto Fischer za druhé světové války prošel Terezínem i Osvětimí, z celé rodiny přežil holokaust pouze on a jeho matka), což v roce 2010 necitlivě připomněl Mirek Topolánek a byl to konec jeho politické kariéry  (v rozhovoru pro časopis Lui označil Jana Fischera za „Žida, který kvůli svému charakteru uhne“).

Během prezidentské kampaně kritici vyčítali Janu Fischerovi, že z kariérních důvodů vstoupil v 80. letech do KSČ a později to tajil. Jan Fischer se hájil, že informaci nikdy netajil, fakt ale byl, že v jeho oficiálních, veřejně dostupných životopisech se tato informace neobjevila.

Jan Fischer je podruhé ženatý. V roce 1975 si vzal Ivanou Janeckou, která pracovala jako dětská sestra. Z tohoto manželství má syna Jakuba (narozen 1978, je docentem ekonomické statistiky a prorektorem VŠE) a dceru Kateřinu Drbohlavovou (narozena 1980, pracovala ve vzdělávací společnosti Scio). Roku 1987 se Jan Fischer rozvedl a vzal si svoji bývalou asistentku Danielu Ulrichovou. Mají syna Jana (narozen 1989).

 

Články o celebritě

Partnerky českých premiérů: Co prozradila opulentní večeře? Partnerky českých premiérů: Co prozradila opulentní večeře? Česko má za sebou unikátní večeři všech premiérů od roku 1993. A podle hostitele Petra Fialy (58, OD... číst článek
10 premiérů k večeři! Rudolfinum rozezněl vzpomínkový koncert k rozdělení federace   10 premiérů k večeři! Rudolfinum rozezněl vzpomínkový koncert k rozdělení federace Velkolepým koncertem v pražském Rudolfinu si čeští a slovenští politici připomněli výročí 30 let od ... číst článek
Čeští premiéři s manželkami na společné večeři! Nechybí Nečasová, partnerku ukázal i Paroubek Čeští premiéři s manželkami na společné večeři! Nechybí Nečasová, partnerku ukázal i Paroubek U příležitosti 30 let od vzniku samostatné České republiky naplánoval premiér Petr Fiala (ODS) večeř... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Josef Bělica
Josef Bělica
zobrazit profil Jiří Nantl
Jiří Nantl
zobrazit profil Květa Matušovská
Květa Matušovská
zobrazit profil Antonín Tesařík
Antonín Tesařík
zobrazit profil Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
zobrazit profil Roman Zarzycký
Roman Zarzycký
zobrazit profil Michal Pehr
Michal Pehr