Jana Stryková

Datum narození: 22. 4. 1979
Místo narození: Brno
Výška: 165 cm
Profese: herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Nejokatější česká herečka Jana Stryková se prosadila ve filmech i seriálech a na prknech řady pražských divadel. Žije s vnukem Waldemara Matušky.

Jana Stryková neplánovala, že bude herečkou. Jako malá chtěla být jeptiškou, ale vyzkoušela si práci barmanky, prodavačky i au pair. Na pražskou DAMU se přihlásila jen zkusmo, ale vyšlo to. A tak po studiích zahájila Jana Stryková svoji kariéru v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Jana Stryková v Liberci vydržela trvalo sotva rok, pak zamířila do Prahy (Rokoko, Švandovo divadlo a od roku 2010 Divadlo na Vinohradech). Zahrála si i na Letních shakespearovských slavnostech, kde ztvárnila Lucianu v Komedii omylů.

Jana Stryková je českému divákovi známá i z filmů. Před kameru se poprvé postavila ve snímku Iguo Igua, pak následovaly další, např. Hairstory, Child 44, Zakázané uvolnění nebo Stop, a také seriály Škoda lásky, Soukromé pasti, Letiště nebo Ordinace v růžové zahradě (kde byli jejími filmovými milenci Jan Šťastný, Martin Stránský a Braňo Holiček).

Jana Stryková působí i v rozhlase a také dabuje; z desítek zahraničních filmů jmenujme například bondovku Skyfall, v níž propůjčila hlas černošské krásce Naomie Harris.

Partnerem Jany Strykové je zvukař Matěj Matuška, vnuk zpěváka Waldemara Matušky. V březnu 2014 se jim narodil syn Jáchym, pravnuk Waldemara Matušky.

 

Články o celebritě

Drbny ze seriálu Slunečná opět pohromadě: Mejdan končil o půlnoci! Brodská s Rázlovou chyběly Drbny ze seriálu Slunečná opět pohromadě: Mejdan končil o půlnoci! Brodská s Rázlovou chyběly Seriál Slunečná jim už před třemi lety vstoupil do života. Z hereček, které se na place dva roky pot... číst článek
Drbny z primáckého seriálu Slunečná v akci: Mejdan jak víno Drbny z primáckého seriálu Slunečná v akci: Mejdan jak víno Seriál Slunečná jim už před třemi lety vstoupil do života. Z hereček, které se na place dva roky pot... číst článek
Tahle lež Strykové neprošla! Skončila jsem...  Tahle lež Strykové neprošla! Skončila jsem... Pro některé je herectví povoláním snů, pro úspěšnou filmovou a seriálovou herečku Janu Strykovou (43... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Anna Dvořáková
Anna Dvořáková
zobrazit profil Ivan Trojan
Ivan Trojan
zobrazit profil Čestmír Řanda jr.
Čestmír Řanda jr.
zobrazit profil Matthew McConaughey
Matthew McConaughey
zobrazit profil Sofie  Karochová Filippi
Sofie Karochová Filippi
zobrazit profil Vojtěch Dyk
Vojtěch Dyk
zobrazit profil Jiří Wohanka
Jiří Wohanka
zobrazit profil Helena Kružíková
Helena Kružíková