Michal Slaný

Michal Slaný

Datum narození: 4. 7. 1976
Místo narození: Znojmo
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec Michal Slaný, který je jak doma na divadle, se začal stále častěji objevovat na televizní obrazovce i na filmovém plátně. Jednu z hlavních rolí ztvárnil ve dvou snímcích - Škodná a Nickyho rodina.

Michal Slaný začal s filmem poprvé koketovat v roce 1997 v hvězdně obsazené komedii Stůj, nebo se netrefím! (Josef Abrhám, Radek Holub, Jiří Bartoška, Ivana Chýlková, Jaromír Dulava, Vladimír Brabec, Pavel Kříž). Svým výkonem, i když jen epizodním, zaujal v slavném Románu pro ženy (2004), který režisér Filip Renč natočil podle knihy Michala Viewegha. V této romantické komedii, v níž exceloval Marek Vašut, Michal Slaný ztvárnil přítele Ingrid v podání Ladislavy Něrgešové. Michal Slaný dostal hned několik příležitostí od Zdeňka Zelenky, a to v televizních pohádkách Boháč a chudák (2005), O Šípkové Růžence (2006) a Kouzla králů (2008). V první jmenované hlavní role připadly Jakubu Prachařovi a právě Michalu Slanému. Kdo z nich hrál boháče a kdo chudáka?

Herec Michal Slaný se na televizní obrazovce předvedl v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Kriminálka Anděl, Přešlapy, Dokonalý svět, V.I.P. vraždy a Atentát, kde si zahrál společně s kolegy, jako jsou Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Kraus, Anna Šišková, Marek Taclík, Jiří Dvořák, Jan Dolanský, Andrea Opavská či Miroslav Táborský.

Herectví na brněnské Jamu Michal Slaný absolvoval v roce 2000. Hrál už během studií, a to ve Východočeském divadle v Pardubicích a v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Pak byl členem Městského divadla v Mostě a působil v Městském divadle v Brně (West Side Story, Svět plný andělů). V roce 2001 dostal stálé angažmá v Národním divadle, kde měl řadu velkých příležitostí především v shakespearovském repertoáru (Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Romeo a Julie, Richard III.). Hrál i v moderní tvorbě (Sladké ptáče mládí, Pokoušení). Za ztvárnění postavy Raye ve hře Slyšet hlasy byl v roce 2003 nominován na Cenu Thálie. Kromě Národního divadla vystupoval i na dalších scénách v Praze (Činoherní klub, Palace Theatre, Divadlo Metro, Studio DVA divadlo, Městská divadla pražská, Divadlo Palace, Divadlo Broadway či Divadlo Různých Jmen, Pantheon production).

 

Další Herci

zobrazit profil Barbora Černá
Barbora Černá
zobrazit profil David  Vobořil
David Vobořil
zobrazit profil Zdeněk Bařinka
Zdeněk Bařinka
zobrazit profil Ayo Edebiri
Ayo Edebiri
zobrazit profil Kingsley Ben-Adir
Kingsley Ben-Adir
zobrazit profil Barbora Munzarová
Barbora Munzarová
zobrazit profil Filip Geljo
Filip Geljo