Bohumil Kulínský

Datum narození: 5. 5. 1959
Datum úmrtí: 15. 9. 2018
Místo narození: Praha
Profese: sbormistr Bambini di Praga
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Bohumil Kulínský, někdejší sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga, byl odsouzen za zneužívání nezletilých sboristek.

Proslulý soubor Bambini di Praga, který založili v roce 1973 jeho rodiče, vedl Bohumil Kulínský od svých sedmnácti. Sbormistrem byl 27 let. Během té doby také vystudoval dirigování na Pražské konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.

BOHUMIL KULÍNSKÝ - Z VĚZENÍ K FILMU

Kulínský slavil úspěchy i v cizině

Kromě Bambini Bohumil Kulínský dirigoval např. i Komorní filharmonii Pardubice, Symfonický orchestr hlavního města Prahy či Orchestr opery Národního divadla v Praze. Jako dirigent byl úspěšný, takže jej zvali i do zahraničí (dirigoval např. Tokio Philharmonic Orchestra či mnichovský Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks).

Jeho jméno je ale nejvíce spojeno s dětským souborem Bambini di Praga, a působení v tomto tělese mu také zlámalo profesní vaz. V roce 2004 totiž vyšlo najevo, že zneužíval desítky nezletilých sboristek. Bohumil Kulínský byl zatčen a později odsouzen na 5,5 roku za mříže (u 23 dívek byl shledán vinným z pohlavního zneužívání, u 19 bylo jeho jednání posouzeno jako útisk a v 9 případech byl zproštěn obžaloby).

Chtěl založit pěvecký sbor ve vězení

V polovině výkonu trestu byl Bohumil Kulínský za dobré chování v roce 2011 podmíněně propuštěn na svobodu (takže se mu nepodařilo založit za mřížemi pěvecký sbor, nestihl to)

Rozsudek ale obsahoval také zákaz pedagogické činnosti s dětmi na deset let, takže do souboru se Bohumil Kulínský vrátit nemohl. Ani dospělé soubory o něj kvůli jeho kriminální minulosti příliš nestály, což se ukázalo už po jeho zatčení, když byl propuštěn z vazby.

Kulínský dělal taxikářa či archiváře

Živil se dokonce jako taxikář, krátce působil jako druhý sbormistr Pražského filharmonického sboru či jako archivář partitur v Pražské komorní filharmonii. Bohumil Kulínský vydal také knihu příznačně nazvanou Volný pád. Práva na natočení svého příběhu prodal do USA.

O BOHUMILU KULÍNSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Bohumil Kulínský se ženil dvakrát. Obě jeho ženy byly členkami Bambini di Praga a s oběma si začal v době, kdy ještě nedosáhly 18 let. První se jmenovala Margita, druhou byla Linda Vágnerová (po rozvodu na podzim 2006 se vdala za zpěváka Michala Hrůzu). V době, kdy pracoval jako asistent kamery, měl vztah s dokumentaristkou Olgou Špátovou.

Někdejšího sbormistra Bohumila Kulínského našli doma mrtvého 15. září 2018. Bylo mu 59 let.

 

Články o celebritě

Přiznání Xindla X: Píseň Anděl byla původně o Kulínském (†59)! Přiznání Xindla X: Píseň Anděl byla původně o Kulínském (†59)! Jako Xindla X ho zná každý, patří mezi naše nejhranější a nejoblíbenější zpěváky. Ondřej Ládek (40),... číst článek
Ester Janečková: Trpěla bolestí na obrazovce! Ester Janečková: Trpěla bolestí na obrazovce! Poprvé od úrazu ramene se Ester Janečková (46) objevila na obrazovce!  Se zlomeninou v ortéze spolum... číst článek
Mrazivé detaily smrti Kulínského (†59): Našli ho na schodech, stihl mámě poslat SMS Mrazivé detaily smrti Kulínského (†59): Našli ho na schodech, stihl mámě poslat SMS Až měsíc po smrti svého syna přesně popsala, proč a jak zemřel! A matka bývalého sbormistra Bambini ... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Romek Hanzlík
Romek Hanzlík
zobrazit profil Petr Petřek
Petr Petřek
zobrazit profil George Mraz
George Mraz
zobrazit profil Mardoša - Marek Huňát
Mardoša - Marek Huňát
zobrazit profil Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl
zobrazit profil Jiří Michálek
Jiří Michálek
zobrazit profil Ladislav Gerendáš
Ladislav Gerendáš
zobrazit profil Jakub Jan Ryba
Jakub Jan Ryba