papež Jan Pavel II.

Datum narození: 18. 5. 1920
Datum úmrtí: 2. 4. 2005
Místo narození: Wadowice, Polsko
Profese: 264. papež
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jan Pavel II. konal podle církve zázraky. Za své činy a chování je považován za nejoblibenější a nejvlivnější hlavu církve v novodobých dějinách. V čele katolické církve stál dlouhých 27 let. Papežem Františkem byl prohlášen za svatého.

Svatý Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Józef Wojtyła, byl polský katolický duchovní, jenž se postupně stal pomocným biskupem (1958–1963), arcibiskupem krakovským (1964–1978), kardinálem (1967) a od 16. října 1978 až do své smrti prvním slovanským a po 455 letech prvním neitalským papežem.

Jan Pavel II. jako svatý otec hrál významnou roli ve světové politice a je mu přisuzován velký podíl na zhroucení komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Redefinoval vztah katolické církve k judaismu a nabádal protestantské a ortodoxní křesťany, aby pomohli přetvářet papežství tak, aby sloužilo potřebám všech křesťanů. Během 26 let trvajícího pontifikátu Jan Pavel II. svatořečil (482 osob) a blahořečil (1338 osob) více lidí, než všichni jeho předchůdci dohromady a absolvoval 104 zahraničních papežských cest, tedy více než kterýkoliv jiný svatý otec v historii. V oblasti sexuální morálky a ochrany lidského života navázal Jan Pavel II. na učení svých předchůdců. Byl zastáncem tradičního církevního stanoviska morální nepřípustnosti interrupce, antikoncepce a eutanazie.

Mezi mnoha Janem Pavlem II. svatořečenými a blahořečenými osobami  bylo i několik osobností z české historie jako sv. Anežka Česká, sv. Zdislava z Lemberka, sv. Jan Sarkander, bl. Marie Antonína Kratochvílová, bl. Marie Restituta Kafková a bl. Metoděj Dominik Trčka. Sám Jan Pavel II. byl papežem Františkem kanonizován 27. dubna 2014.

Jan Pavel II. miloval hory a velmi rád lyžoval. Pojmenoval se po něm lyžařský závod, který se každoročně koná ve Slezských Beskydech na hranicích Česka a Polska. Závodí se o pohár Jana Pavla II.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Dominik Dvořák
Dominik Dvořák
zobrazit profil Pavel Landovský
Pavel Landovský
zobrazit profil Jana Šulcová
Jana Šulcová
zobrazit profil Tomáš Bařina
Tomáš Bařina
zobrazit profil Marek Vašut
Marek Vašut
zobrazit profil Sabina Králová
Sabina Králová
zobrazit profil Felix Slováček
Felix Slováček
zobrazit profil Sophia Loren
Sophia Loren