Tomáš Halík

Tomáš Halík

Datum narození: 1. 6. 1948
Místo narození: Praha
Profese: kněz, sociolog, myslitel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Tomáš Halík působí jako kněz v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Kromě toho je to psycholog, sociolog a vysokoškolský učitel. Tato vysoce uznávaná postava katolické církve se dokonce dostala mezi osobnosti, o nichž se hovořilo jako o možných kandidátech na prezidenta pro volby 2018.

Tomáš Halík se narodil 1. června 1948 v Praze do vzdělané rodiny. V roce 1966 odmaturoval v pražské Michli a ten samý rok byl i u prvního přijímání i u první zpovědi. O rok později byl biřmován. 1966 až 1971 studoval sociologii a filosofii na Karlově Univerzitě, byl žákem i slavného českého filosofa Jana Patočky. Později studoval filosofii náboženství, a to v Londýně. V roce 1977 byl vysvěcen na jáhna a další rok na kněze.

Po Sametové revoluci se stal prezidentem České křesťanské akademie a rektorem kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze. V tomto kostele občas pořádá společné modlitby pro křesťany, buddhisty i muslimy. Proto občas bývá vnímán poněkud kontroverzně a kvůli tomu klesla jeho oblíbenost u konzervativnější části katolické církve.

Jako pedagog Tomáš Halík přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy i na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, tu však musel kvůli sporům s vedením opustit. Tomáš Halík je nositelem řady doktorátů prestižních univerzit, českých i zahraničních.

Pracuje i jako sociolog a psycholog – to se projevuje i v jeho publikační činnosti, vydal přes 20 titulů, právě se sociálními a náboženskými tématy. Například o islámu měl spor s českým primasem Dominikem Dukou.

Spory s Tomášem Halíkem však mělo i více významných českých postav, mezi nejznámější patří například Václav Klaus. Václav Klaus dokonce prohlásil, že pokud bude Tomáš Halík kandidovat na prezidenta, bude snad muset kandidovat i on sám.

Tomáš Halík ovšem svoji kandidaturu odmítl s odůvodněním, že v tomto státě s takovýmito občany se s jinými politiky, kteří budou také kandidovat, především pak s prezidentem Milošem Zemanem, nechce ve volbách měřit.

Tomáš Halík je bezdětný a dodržuje celibát.

 

Články o celebritě

Velké loučení se Schwarzenbergem: Syn Jan líbal rakev, dcera Lila dojala na mejdanu v Lucerně Velké loučení se Schwarzenbergem: Syn Jan líbal rakev, dcera Lila dojala na mejdanu v Lucerně Za úderů zvonu Zikmund se v sobotu ve Svatovítské katedrále Česko naposledy rozloučilo s knížetem Ka... číst článek
Slzy Pavlové i Čaputové, zima v katedrále i synovec s lámanou češtinou: Top momenty pohřbu Schwarzenberga Slzy Pavlové i Čaputové, zima v katedrále i synovec s lámanou češtinou: Top momenty pohřbu Schwarzenberga Mnoho dojemných momentů přineslo sobotní loučení s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta na Pr... číst článek
Pavel na mši: Schwarzenberg miloval svou vlast. Čaputová zpívala československou hymnu Pavel na mši: Schwarzenberg miloval svou vlast. Čaputová zpívala československou hymnu V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se s Karlem Schwarzenbergem (†85) rozloučili i Petr Pavel... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Angus Sampson
Angus Sampson
zobrazit profil Monika Asterová
Monika Asterová
zobrazit profil Mark  Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil Dominik Volek
Dominik Volek
zobrazit profil Kateřina Kasanová
Kateřina Kasanová
zobrazit profil Vladimír Brabec
Vladimír Brabec
zobrazit profil Roman Luknár
Roman Luknár
zobrazit profil Simona Babčáková
Simona Babčáková