Tina Turner

Datum narození: 26. 11. 1939
Datum úmrtí: 24. 5. 2023
Přezdívka: Rocková babička
Místo narození: Tennessee, USA
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

„Rocková babička“ s charakteristickým chraplákem. Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock, byla jednou z nejoblíbenějších rockových hvězd 80. let 20. století.

Po sňatku s hudebníkem Ikem Turnerem si změnila jméno na umělecké Tina Turner. Do roku 1966, kdy nazpívala svoji úplně první sólovou písničku, působila společně s manželem a prý měla jedny z nejhezčích nohou na světě.

Tahle zpěvačka si také sáhla na dno. Rozvod s Ikemem znamenal pro Tinu jisté ohrožení rozvíjející se sólové kariéry, což se podepsalo i na její finanční situaci, o čemž svědčil i fakt, že jednu dobu byla odkázána na potravinové lístky. Zpívala po kasinech a klubech celých osm let až do hitu Let´s Stay Together, kterým se prosadila.

Je zapsána i v Guinessově knize rekordů díky svému koncertu v Riu de Janeiro v roce 1988 s největším počtem diváků.

Narodila se v roce 1939 v Tennessee. V dětství zpívala v kostelním sboru gospely. Po odchodu do Saint Louis poznala svého nastávajícího manžela Ikema Turnera, který byl vedoucí osobnost skupiny Rhythm Of King. Začali pracovat na společných nahrávkách a za jejich nejúspěšnější společné období se dá považovat rok 1971, kdy se dostali do americké hitparády

Top 10 s revivalem skladby Proud Mary, který pocházel z jejich vůbec nejprodávanějšího alba. Svou první sólovou skladbu nazpívala až v roce 1966.

Zlomovým bodem její kariéry bylo vydání úspěšného alba Private Dancer v roce 1984 jehož součástí byly další hity. Tina se začala měnit. Změnila jak svůj hudební styl, tak i vzhled a stála se sexsymbolem. Toto období bylo pro Tinu úplně nejúspěšnější. Nazpívala celou řadu nezapomenutelných hitů (Sipmly The Best, We Don´t Need Another Hero, It Takes Two….). Nastudovala roli Tetičky ve filmu Šílený Max A Dóm Hromu. Získala čtyři ceny Grammy a první zlatou desku.

Se svým bývalým manželem byla uvedena do Rock and Rollové síně slávy, stejně jako Elvis Presley, Madonna, nebo další významní interpreti, a nazpívala ústřední píseň k filmu Golden Eyes.

V roce 2013 se provdala ze svého dlouholetého přítele, o 16 let mladšího Erwina Bacha. Po sňatku s ním se vzdala amerického občanství a dlouho žila ve Švýcarsku.

Tina Turner zemřela 24. května 2023. Bylo jí 83 let.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Filip Jankovič
Filip Jankovič
zobrazit profil Michal Hrůza
Michal Hrůza
zobrazit profil Andrea Bocelli
Andrea Bocelli
zobrazit profil Rytmus (Patrik Vrbovský)
Rytmus (Patrik Vrbovský)
zobrazit profil Monika Sommerová
Monika Sommerová
zobrazit profil Bohuš Matuš
Bohuš Matuš
zobrazit profil Kamila Nývltová
Kamila Nývltová
zobrazit profil Mariah Carey
Mariah Carey