papež Benedikt XVI.

Datum narození: 16. 4. 1927
Datum úmrtí: 31. 12. 2022
Přezdívka: Boží rotvajler
Místo narození: Německo
Profese: 265. papež
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Benedikt XVI. dostál pověsti konzervativce a strážce nehybnosti. Byl opakem svého předchůdce i nástupce. Snažil se být moderním papežem, používal Facebook a měl i zavedený svůj kanál na Youtube. Jeho snahy ale zmařila řada afér.

Benedikt XVI., celým jménem Joseph Ratzinger, byl emeritní papež, který se v letech 2005 až 2013 stal v pořadí 265. papežem, suverénem státu Vatikán. Narodil se v německém Bavorsku. Působil jako profesor na různých německých universitách a byl jedním z teologických konzultantů druhého vatikánského koncilu. Později se stal arcibiskupem Mnichova a Freisingu a kardinálem, děkanem kolegia kardinálů, prefektem Kongregace pro nauku víry.

Benedikt XVI. byl papežem zvolen 19. dubna 2005 po úmrtí Jana Pavla II. Dne 28. února 2013 ze zdravotních důvodů rezignoval na papežský úřad. Rezignace papeže je netradiční, vatikánské zákony ji ale umožňují. Naposledy papež dobrovolně rezignoval ve středověku. Podle italského deníku La Repubblica mohou za rezignací papeže stát homosexuální vztahy ve Vatikánu.

Největší aférou během pontifikátu Benedikta XVI. bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů. Těch se měli dopouštět kněží v Irsku, Německu a několika dalších zemí. Benedikt XVI. byl obviňován za utajování těchto případů. Pobouřil společnost také tím, že v roce 2009 podepsal dekret k blahořečení papeže Pia XII.  Naštval islámský svět, když v roce 2006 ve svém projevu pronesl: “Ukažte mi, co Mohammed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem”.

Benedikt XVI. se rozhodl v pouhých pěti letech být kardinálem. Byl mezi dětmi, které přinesly mnichovskému arcibiskupovi květiny. Byl ohromen oděvem kardinála. V ten moment měl jasno, jaké bude jeho povolání. Ve čtrnácti letech v roce 1941, během druhé světové války, byl zařazen mezi Hitlerjugend. Od tohoto věku bylo totiž členství povinné pro všechny německé chlapce. Benedikt XVI. a celá jeho rodina poznali utrpení nacismu. V témže roce byl jeho bratranec zavražděn, protože měl Downův syndrom. V roce 1943 Benedikt XVI. navštěvoval seminář, než byl povolán do německých protileteckých jednotek. Ovšem díky onemocnění nemohl výcvik dokončit a byl zbaven vojenské povinnosti. Po válce se svým bratrem Georgem Ratzingerem nastoupil opět do semináře. Oba byli roku 1951 vysvěceni kardinálem Michaelem von Faulhaberem v Mnichově.

Benedikt XVI. měl jak německé, tak vatikánské státní občanství. Ještě z dob, kdy byl prefektem Kongregace pro nauku víry, získal přezdívku Boží rotvajler, bulvární tisk jej někdy pejorativně tituluje přezdívkou Papa Ratzi.

Co se týče jeho názorů, v období druhého vatikánského koncilu byl Benedikt XVI. řazen k reformnímu proudu, později byl řazen mezi konzervativce. V jeho učení lze nalézt obranu tradiční křesťanské doktríny a tradičních hodnot jako odpověď na vzrůstající dekristianizaci a sekularizaci v mnoha rozvinutých zemích. Z tohoto důvodu prohlašuje relativistické odmítání objektivní pravdy a zejména odmítání objektivních morálních pravd za ústřední problém 21. století.

Benedikt XVI. zemřel 31. prosince 2022. Bylo mu 95 let.

 

Články o celebritě

Loučení s Benediktem XVI. (†95). Dojatý prezident a selfie u těla. Do Vatikánu míří i Češi Loučení s Benediktem XVI. (†95). Dojatý prezident a selfie u těla. Do Vatikánu míří i Češi Tělo zesnulého emeritního papeže Benedikta XVI. je od pondělí vystaveno ve Svatopetrské bazilice ve ... číst článek
Celý svět vzdává hold papeži Benediktovi XVI. (†95): 100 tisíc věřících ve frontě Celý svět vzdává hold papeži Benediktovi XVI. (†95): 100 tisíc věřících ve frontě Od pondělní deváté hodiny ranní proudí do vatikánské Svatopetrské baziliky, kde bude až do čtvrtka v... číst článek
Skandály za života papeže Benedikta XVI.: Tutlání pedofilních zločinů, Hitlerjugend i krádeže ve Vatikánu Skandály za života papeže Benedikta XVI.: Tutlání pedofilních zločinů, Hitlerjugend i krádeže ve Vatikánu Emeritní papež Benedikt XVI. zemřel 31. prosince ve věku 95 let, byl hlavou katolické církve v letec... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Richard Nixon
Richard Nixon
zobrazit profil Radka Kocurová
Radka Kocurová
zobrazit profil Petr Spálený
Petr Spálený
zobrazit profil Karin Babinská
Karin Babinská
zobrazit profil Petr Puchta
Petr Puchta
zobrazit profil Jana Drejslová
Jana Drejslová
zobrazit profil Lucie Švecová
Lucie Švecová