Marta Vančurová

Marta Vančurová

Datum narození: 7. 9. 1948
Místo narození: Lhotka
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Marta Vančurová je herečka a rodačka ze Lhotky u Prahy, která se proslavila svojí rolí Blanky v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje nebo rolí maminky ve zfilmované povídce Oty Pavla Smrt krásných srnců.

Cesta k herectví Marty Vančurové vedla přes Dětský rozhlasový sbor Bohumila Kulínského, kam pravidelně docházela na zpěv.

Lákalo ji studium fyziky

Po maturitě ze sboru odešla a pracovala v hydrometeorologickém ústavu s pomyšlením na studium fyziky. Vždycky ji lákalo zkusit něco nového, a tak si podala přihlášku na DAMU, kam ji přijali. Jejími spolužáky byly například Kateřina Macháčková, TomášTöpfer, Jiří Lábus, Eva Trejtnarová ad. V první ročníku je dokonce vyučoval Rudolf Hrušínský.

Po úspěšném dokončení studia na DAMU následovalo angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (dnes Švandovo divadlo). Tam navázala mnoho nových přátelství, zažila nejintenzivnější divadelní práce a získala mnoho cenných zkušeností.

Stala se nedílnou součástí Divada na Vinohradech

Po odchodu z divadla Zdeňka Nejedlého, v roce 1990, ji okamžitě nabídla angažmá Jiřina Jirásková v Divadle na Vinohradech, kde hraje dodnes. Mezi její životní role dozajista patří ztvárnění Blanky v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje, kde zazářila vedle Luďka Soboty.

V roce 1974 na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byla oceněna Křišťálovým glóbem, jako nejlepší ženský herecký výkon za roli ve filmu Milenci v roce jedna. Marta Vančurová dokonce úspěšně překonala rakovinu prsu.

Zajímavostí je, že babička Marty Vančurové se za svobodna jmenovala Veverková. Jejími příbuznými byli Bratranci Veverkové, kteří vynalezli ruchadlo.

 

Články o celebritě

Jáchyme, hoď ho do stroje! Sobota a Vančurová: PRVNÍ setkání po 49 letech! Jáchyme, hoď ho do stroje! Sobota a Vančurová: PRVNÍ setkání po 49 letech! Radost, i dojetí. Legendární Koudelka z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! se po 50 letech shledal se ... číst článek
Jak Vančurová porazila rakovinu: Ta myšlenka mě osvobodila! Jak Vančurová porazila rakovinu: Ta myšlenka mě osvobodila! Pětasedmdesátiletá herečka promluvila o zákeřném onemocnění prsu, se kterým před lety úspěšně bojova... číst článek
Marta Vančurová slaví 75: Odmítla vstupenku do Hollywoodu a partner ji opustil v době, kdy měla rakovinou! Marta Vančurová slaví 75: Odmítla vstupenku do Hollywoodu a partner ji opustil v době, kdy měla rakovinou! Kdo by si nevybavil na první dobrou herečku Martu Vančurovou, která coby křehká prodavačka topinek o... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Anya Chalotra
Anya Chalotra
zobrazit profil Yvetta Blanarovičová
Yvetta Blanarovičová
zobrazit profil Josef Carda
Josef Carda
zobrazit profil Sandra Pogodová
Sandra Pogodová
zobrazit profil Olga Želenská
Olga Želenská
zobrazit profil Rosario Dawson
Rosario Dawson
zobrazit profil Jana Prachařová
Jana Prachařová