Miroslav Moravec

Datum narození: 6. 1. 1939
Datum úmrtí: 29. 3. 2009
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér

Související celebrity

Životopis

Miroslav Moravec působil jak na divadle, tak ve filmu a v televizi. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského.

K divadlu se Miroslav Moravec dostal jako ochotník. Přes nesouhlas rodičů se pokoušel o přijetí na pražskou Státní konzervatoř. Nakonec dálkově absolvoval DAMU. Nejprve prošel oblastními divadly: mostecké Divadlo pracujících, Divadlo Pohraniční stráže v Chebu a zlínské Divadlo pracujících. Poté odešel do Prahy, kde působil v Divadle za branou, Divadle S. K. Neumanna v Libni, v Městských divadel pražských. Až roku 1996 zakotvil v Divadle Na Vinohradech. Hrával zejména charakterní role.

BYL MIROSLAV MORAVEC HOMOSEXUÁL? 

V Kameňáku Moravec mluvil Boha

Na filmovém plátně se Miroslav Moravec poprvé objevil jako německý voják v dramatu Jiřího Weisse Hra o život (1956), kde hlavní úlohy ztvárnili Karel Höger a Vlasta Chramostová, dále pak v dětském filmu Ivo Nováka Štěnata (1957), v hudebním filmu Kdyby tisíc klarinetů (1964) či ve snímku Žirafa v okně (1968).

V době normalizace se Miroslav Moravec stal celkem hojně obsazovaným zejména v menších rolích. Jmenujme snímky Sokolovo, Osvobození Prahy, Volání rodu, Pozor Vizita nebo Oznamuje se láskám vašim.

Později, v 90. letech 20. století, si Miroslav Moravec zahrál i několik ústředních postav (Perfektní manžel, Playgirls, Byl jednou jeden polda). Začátkem nového tisíciletí v Kameňáku 3 Zdeňka Trošky zazněl jeho uhrančivý hlas - mluvil Boha.

Jaké měl Moravec poslední kšefty?

V televizi se Miroslav Moravec často objevoval v Nedělní chvilce poezie, ale také v řadě inscenací (Viktor Velký, V Kleštích, Vetřelci v Coloradu) a v seriálech (30 případů majora Zemana, Nemocnice na kraji města, Návštěvníci, Sanitka, Gottwald, Dlouhá míle, Česká soda, Bylo nás pět, Hospoda, Četnické humoresky).

MIROSLAV MORAVEC - POSLEDNÍ PRÁCE

Svou poslední úlohu - hlas v rádiu - Miroslav Moravec dostal ve snímku Jiřího Vejdělka Václav (2007).

Moravec byl vyhledávaný dabér

Doménou Miroslava Moravce byl dabing. Svůj hluboký hlas propůjčil mj. Alainu Delonovi, Henrymu Fondovi, Pierru Richardovi nebo Jeanu-Paulu Belmondovi. Namluvil třeba Fantomase či komisaře Moulina. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského (2002) a Ceny Týtý (1998, 1999, 2000 a 2002). Jeho basbaryton často zněl i z rozhlasových přijímačů.

Své vzpomínky Miroslav Moravec shrnul v knize Život je parádní jízda (2000).

MIROSLAV MORAVEC - JAK UTEKL HROBNÍKOVI Z LOPATY

S manželkou, která byla výtvarnicí a jíž říkal Milča, měl Miroslav Moravec syna Prokopa.

Ke konci života se Miroslav Moravec potýkal s vážnými zdravotními problémy - osudným se mu stal karcinom plic. Zemřel ve věku sedmdesáti let 29. března 2009 v nemocnici v pražském Motole.

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S NEJBLIŽŠÍM KAMARÁDEM MIROSLAVA MORAVCE ČTĚTE ZDE>>

 

Další Herci

zobrazit profil Jiří Kodet
Jiří Kodet
zobrazit profil Tereza Srbová
Tereza Srbová
zobrazit profil Emma Watson
Emma Watson
zobrazit profil Lenka Vacvalová
Lenka Vacvalová
zobrazit profil Melissa Rauch
Melissa Rauch
zobrazit profil Willa Fitzgerald
Willa Fitzgerald
zobrazit profil Daniel Craig
Daniel Craig
zobrazit profil Viktor Dvořák
Viktor Dvořák