Andrej Hryc

Datum narození: 30. 11. 1949
Datum úmrtí: 31. 1. 2021
Přezdívka: Andy
Místo narození: Bratislava, Československo
Profese: herec, dabér, diplomat, podnikatel
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Slovenský herec Andrej Hryc se českým divákům předvedl jako zloduch v dnes již kultovních Kamarád do deště I a II či svérázný otec rodiny Nekonečných v seriálu Ulice.

Absolvent VŠMU Andrej Hryc, přezdívaný Andy, jako divadelní herec působil ve Státním divadle v Košicích či na Nové scéně v Bratislavě, kde byl jistou dobu i generálním ředitelem. Diváci jej mohli vidět v muzikálech v Hudebním divadle Karlín, Divadle Broadway, Divadle Hybernia a na Nové scéně v Bratislavě.

ANDREJ HRYC: KOLEGOVÉ KÁŽOU BLUDY

Na televizní obrazovce se Andrej Hryc poprvé objevil roku 1970. Ve filmu debutoval o pět let později, a to v komedii Sebechlebskí hudci, v níž hráli Pavel Trávníček, Josef Somr či Marián Labuda. Za svou kariéru Andrej Hryc ztvárnil  desítky postav jak na stříbrném plátně, tak před TV kamerou. Uplatnil se i v rozhlase a také jako zkušený dabér.

České publikum si Andyho Hryce mohlo zapamatovat jako zloducha Bureše v dnes již kultovních krimi komediích Kamarád do deště (1988) a Kamarád do deště II (1992) s Lukášem Vaculíkem a Sagvanem Tofim v hlavních rolích.

Vedlejší úlohy Andrej Hryc zpodobnil v dramatu Útěk do Budíka (2002), v historickém snímku Juraje Jakubiska Bathory (2008) nebo v kriminálce Příběh kmotra (2013), inspirované životem mafiána Františka Mrázka, jehož si zahrál Ondřej Vetchý.

Televizním divákům se Andrej Hryc představil především v roli cirkusáka a svérázného otce rodiny Borise Nekonečného v seriálu TV Nova Ulice, jehož manželku si v něm zahrála Lenka Vlasáková, otce Oldřich Lipský a dceru Zuzana Vejvodová.

O ANDREJI HRYCOVI ČTĚTE ZDE>>

Andrej Hryc se věnoval též politice a podnikání. Založil rádio Twist a v pozici jeho ředitele byl organizátorem řady veřejných aktivit ve prospěch dětských domů, dobročinných organizací, např. Červeného kříže, Ligy proti rakovině, nadace Úsmev ako dar, nadace Twist kontra AIDS. Jako honorární konzul Seychelské republiky na Slovensku se stal vedoucím její ambasády.

Syn Andreje Hryce Hugo († 22) zemřel při autonehodě. Dcera Wanda se stala producentkou. Na MFF v Karlových Varech 2017 Wanda Adamík Hrycová představila thriller Čára, v němž si kromě jejího otce zahráli mj. Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír a Zuzana Fialová.

Andy Hryc zemřel 31. ledna 2021. Bylo mu 71 let.

 

 

Články o celebritě

Dcera Ladislava Freje Kristýna: Zvláštní věci na  terapii! Dcera Ladislava Freje Kristýna: Zvláštní věci na terapii! Aby zpracovala zrátu milované maminky (†69) Věry Galatíkové, vztahy k nejbližším a díky tomu našla s... číst článek
Dávej ber podruhé: Kamarádi do deště otevřeli Brooklyn před 30 lety a objevili Krainovou Dávej ber podruhé: Kamarádi do deště otevřeli Brooklyn před 30 lety a objevili Krainovou Už nepinglují ani netaxikaří, v pokračování kinohitu známého i ústřední skladbou ‚Dávej, ber‘ pro ml... číst článek
Filmový hit slaví 30 let: První sláva Krainové v 19 letech Filmový hit slaví 30 let: První sláva Krainové v 19 letech Už nepinglují ani netaxikaří, v pokračování kinohitu pro mladé, doprovázeného skladbou Dávej, ber, M... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Alena Antalová
Alena Antalová
zobrazit profil Ondřej Havel
Ondřej Havel
zobrazit profil Šimon Bilina
Šimon Bilina
zobrazit profil Jana McKinnon
Jana McKinnon
zobrazit profil Jakub Nvota
Jakub Nvota
zobrazit profil Petr Vondráček
Petr Vondráček
zobrazit profil Denisa Barešová
Denisa Barešová
zobrazit profil Harrison  Ford
Harrison Ford