Matěj Forman

Matěj Forman

Datum narození: 23. 8. 1964
Místo narození: Praha
Profese: ilustrátor, výtvarník, divadelník
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Výtvarník Matěj Forman, syn oscarového režiséra Miloše Formana a herečky Věry Křesadlové, se prosadil jako ilustrátor a společně s bratrem Petrem v jejich divadle.

Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Matěj Forman vystudoval filmovou a televizní grafiku. S dvojčetem Petrem hráli ve formacích Tuju a Akabal a stáli u zrodu divadelních poutí. V roce 1991 založili Divadlo bratří Formanů, jehož úspěšnými projekty byly např. Bouda nebo Loď tajemství.

MATĚJ FORMAN JE O PĚT MINUT STARŠÍ NEŽ BRATR

Na filmovém plátně se Matěj Forman objevil už jako několikaměsíční miminko, a to v povídkové krimikomedii režisérů Ivo Nováka, Ladislava Rychmana a Jiřího Menzela Zločin v dívčí škole (1965), natočené podle detektivních povídek Josefa Škvoreckého.

Jako rozpustilá dvojčata se Matěj a Petr Formanovi předvedli v komediální trilogii o rodině Homolkových. Společně si bratři před kamerou zahráli také o více než dvacet let později v pohádce Hloupá Augustina (1993) režiséra Juraje Herze.

Matěj Forman ilustroval řadu knih. Jmenujme např. Povídačky pro Klárku, Povídačky pro moje slunce či Perlorodky scenáristy a spisovatele Jiřího Stránského, Polívkař z Boudy Bely Schenkové nebo Slabikář Radka Malého a Hany Mikulenkové.

O MATĚJOVI FORMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Matěj Forman je syn oscarového režiséra Miloše Formana a herečky a zpěvačky Věry Křesadlové.