Emil Adamec

Emil Adamec

Datum narození: 11. 11. 1972
Místo narození: Frýdek-Místek
Profese: sochař, urbanista, krajinný architekt, monarchista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Sochař a urbanista Emil Adamec v roce 2017 oznámil svůj záměr kandidovat ve volbách 2018 na funkci prezidenta, a to s heslem Předám moc králi! O post na Hradě se ucházel již roku 2013.

Dětství prožil na vesnici, kde prý pracoval v hutích. Po studiu oboru zahradní a krajinářská architektura na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně a sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze se Emil Adamec zaměřoval především na kamenné plastiky pro veřejná prostranství.

EMIL ADAMEC - CO NAPSAL PRO REFLEX

V rámci své umělecké kariéry cestoval po světě. Žil v bezmála třech desítkách zemí. Pět let Emil Adamec též pracoval pro bývalého pražského starostu a senátora Petra Bratského jako sochař, urbanista a architekt, přičemž vytvořil urbanistický projekt Jihozápadního města, který se ale nerealizoval.

Nějakou dobu vedl Lašské muzeum v Sedlištích ve Slezsku. Pro pražskou Letenskou pláň Emil Adamec navrhl na místo bývalého Stalinova pomníku postavit jezdeckou sochu krále Karla IV.; pro Žerotínský zámek v Novém Jičíně rovněž jezdeckou sochu, tentokrát císaře Karla I. Habsbursko-Lotrinského.

Již v srpnu 2012 Emil Adamec oznámil kandidaturu na hlavu státu v prezidentských volbách 2013. Kvůli své propagaci monarchismu, k němuž se veřejně přihlásil, byl považován za recesistu, nikoli za vážného uchazeče o post na Hradě. Svůj zájem stát se prezidentem oznámil i roku 2017. Do voleb 2018 se rozhodl vstoupit s heslem Předám moc králi!

Emil Adamec působil mj. v Hongkongu, kde si našel manželku Lixiu, jejímž otcem je významný čínský sochař To Šui Ming.

 

Články o celebritě

Další Umělci

zobrazit profil Jakub Ludvík
Jakub Ludvík
zobrazit profil Marcela Karleszová
Marcela Karleszová
zobrazit profil Miloš Knor
Miloš Knor
zobrazit profil Bohumil Fencl
Bohumil Fencl
zobrazit profil Jiří Srnec
Jiří Srnec
zobrazit profil Lucie Hunčárová
Lucie Hunčárová
zobrazit profil Helena Štáchová
Helena Štáchová
zobrazit profil Olbram Zoubek
Olbram Zoubek