Richard Pogoda

Richard Pogoda

Datum narození: 16. 8. 1944
Místo narození: Olomouc
Profese: herec, skladatel, pianista, zpěvák
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Richard Pogoda, otec herečky Sandry Pogodové, společně s někdejším ministrem kultury Pavlem Dostálem stál u zrodu populární olomoucké scény DEX.

Karel Kryl, Jaroslav Hutka, Hana Ulrychová a mnoho dalších hvězd začínalo na prknech Divadla experimentu (DEX), které společně s tehdy ještě budoucím ministrem kultury Pavlem Dostálem založil olomoucký divadelník Richard Pogoda.

Pogoda působil v olomouckém Studiu

„Patřím ke generaci, která vyrůstala a dozrávala v uměleckém kvasu 60. let minulého století. Můj otec byl dlouholetým ředitelem Divadla hudby a Filmového klubu v Olomouci,“ zavzpomínal v médiích Richard Pogoda, který se po maturitě na olomouckém gymnáziu začal učit na typografické škole v Praze a zároveň studoval klavír a dirigování u prof. Františka Preislera na konzervatoři v Olomouci.

RICHARD POGODA BYL NAPADEN SOUSEDEM

Herec a muzikant Richard Pogoda se spolu s Pavlem Dostálem prosadili jako autorská dvojice v olomouckém Studiu, kde působili i Jan Kanyza, Hana Maciuchová či Petr Novotný. Studio od roku 1966 uvedlo na prknech Moravského divadla několik původních muzikálů, z nichž jsou dodnes hrané Princ a chuďas nebo Gaudeamus igitur.

Richard Pogoda dělal i diskžokeje

V době normalizace, kdy se Pavel Dostál živil jako jeřábník, Richard Pogoda dělal diskžokeje a pod jinými jmény dál spolupracovali s amatérskými i profesionálními soubory po celé republice. Inscenovali také hry V+W na profesionálních jevištích.

Skladatel, pianista, herec a zpěvák Richard Pogoda komponoval hudbu, a to např. ke hře Tvrďák Miroslava Horníčka. Byl jeho doprovodným pianistou v představení Hovory H O W. „Miroslav Horníček kdysi mou činnost pojmenoval výstižným sloganem: Pogoda = pohoda,“ připomněl v médiích Richard Pogoda.

Talent po Richardu Pogodovi zdědila jeho dcera, herečka a muzikálová zpěvačka Sandra Pogodová. Společně napsali knihu Hoď se do pogody (2019).

 

Další Umělci

zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Matěj Cichra
Matěj Cichra
zobrazit profil Ondřej Havelka
Ondřej Havelka
zobrazit profil Veronika Lálová
Veronika Lálová
zobrazit profil Bohdan Karásek
Bohdan Karásek
zobrazit profil Martin Janecký
Martin Janecký