Vladimír Dlouhý

Datum narození: 10. 6. 1958
Datum úmrtí: 20. 6. 2010
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Vladimír Dlouhý, starší bratr Michala Dlouhého, získal dva České lvy za vedlejší role. V červnu 2010 podlehl rakovině.

Absolvoval konzervatoř, ale odmítl napsat diplomovou práci, protože mu jako herci stačilo odehrát absolventské představení. Vladimír Dlouhý působil v Městkých divadlech pražských, v Divadle Rokoko, v Divadle Na Vinohradech a v Divadle Na zábradlí, kde začínal.

Vladimír Dlouhý byl hvězdou Arabely

Jako malý chlapec Vladimír Dlouhý dostal hlavní dětskou roli v Kachyňově filmu Už zase skáču přes kaluže. Poté zazářil s Ondřejem Vetchým v pohádce S čerty nejsou žerty či v Arabele s Janou Nagyovou.

Později si Vladimír Dlouhý zahrál mj. ve filmech Báječná léta pod psa, Knoflíkáři, Jedna ruka netleská, Hlídač č. 47 a Kajínek, kde se potkal se svým mladším bratrem Michalem. Za výkon ve filmu Hlídač č. 47 (režie Filip Renč) získal Vladimír Dlouhý Českého lva za vedlejší roli.

Vladimír Dlouhý se věnoval i dabingu. Namlouval např. Toma Hankse.

Sošky lva za Kajínka se Dlouhý nedožil

Jeho posledním celovečerním filmem se stal snímek Kajínek. Za vedlejší roli byl Vladimíru Dlouhému udělen další Český lev - tentokrát in memoriam, protože ceny se už nedožil. V 52 letech zemřel na rakovinu žaludku.

Manželkou Vladimíra Dlouhého byla herečka Petra Jungmannová, která mu porodila dvojčata Jiřího a Jana. Petra Jungmannová byla jeho druhou ženou. S první měl dceru Danielu.

 

 

Články o celebritě

Tajemství pohádky S čerty nejsou žerty: Dlouhý měl málem smůlu! Tajemství pohádky S čerty nejsou žerty: Dlouhý měl málem smůlu! Tahle pohádka se neomrzí, česká klasika S čerty nejsou žerty (1984) se natáčela před čtyřiceti lety,... číst článek
Synové Vladimíra Dlouhého (†52) Jan a Jiří: Museli se porvat! Synové Vladimíra Dlouhého (†52) Jan a Jiří: Museli se porvat! O tom, že jablko nepadlo daleko od stromu a dvojčata Jan a Jiří Dlouzí (16) podědili po otci Vladimí... číst článek
Nejobsazovanější princové a princezny! Kolikátá byla Šafránková? Nejobsazovanější princové a princezny! Kolikátá byla Šafránková? K nejoblíbenějším pohádkovým postavám kromě vodníků, čertů a čarodějů patří hlavně princové a prince... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Robert Finta
Robert Finta
zobrazit profil Diana Šoltýsová
Diana Šoltýsová
zobrazit profil Petr Forman
Petr Forman
zobrazit profil Natasha Liu Bordizzo
Natasha Liu Bordizzo
zobrazit profil Jiří Krampol
Jiří Krampol
zobrazit profil Barney Harris
Barney Harris
zobrazit profil Elisabeth Moss
Elisabeth Moss
zobrazit profil Halka Třešňáková
Halka Třešňáková