Kiefer Sutherland

Datum narození: 21. 12. 1966
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Profese: herec, producent, režisér, hudebník
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Kiefer Sutherland se proslavil rolí agent Jacka Bauera z losangeleského Protiteroristického oddělení v seriálu 24 hodin, za niž dostal Zlatý glóbus.

Na filmovém plátně Kiefer Sutherland debutoval v roce 1983 epizodní rolí v tragikomedii Návrat Maxe Dugana (Max Dugan Returns). Velká herecká příležitost přišla již rok poté v kapsko-francouzském dramatu Chlapec ze zátoky (The Bay Boy), kde ztvárnil hlavní roli, a to po boku Liv Ullmann.

Velký úspěch Kieferu Sutherlandovi přinesly filmy Článek 99 (1992) a Lynchovo mystérium Twin Peaks (1992), které jej poslaly do vysokorozpočtového soudního dramatu Pár správných chlapů (1992), kde se objevil v záporné roli brutální mariňáka Jonathana Kendricka, který stojí po boku Jacka Nicholsona proti Demi Moore a Tomu Cruiseovi.

Do hvězdných výšin Kiefera Sutherlanda vynesla i role agent Jacka Bauera z losangeleského Protiteroristického oddělení v seriálu 24 hodin, jehož první série se na televizních obrazovkách objevila roku 2021. Za svůj výkon byl opakovaně nominován na Zlatý glóbus, který dostal v roce 2002.

Kromě 24 hodin Kiefer Sutherland ústřední postavu ztvárnil mj. v krimi seriálech Prezident v pořadí (Designated Survivor), The Fugitive či Králičí nora (Rabbit Hole).

Mimo herectví se Kiefer Sutherland věnuje dabingu, např. v projektech, jako je postava Snakea v sérii videoher Metal Gear Solid, a také hudbě. Vydal několik alb.

Pochází z herecké rodiny. Otcem Kiefere Sutherlanda byl známý Donald Sutherland a matkou Shirley Douglas, která měla rovněž úspěšnou hereckou kariéru.

V letech 1987 až 1990 byla manželkou Kiefere Sutherlanda herečka Camelia Kath (s ním má dceru Sarah) a v letech 1996 až 2004 Kelly Winn. Roku 2014 se jeho partnerkou stala herečka Cindy Vela.

 

Další Herci

zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Ilja Prachař
Ilja Prachař
zobrazit profil Miluše Bittnerová
Miluše Bittnerová
zobrazit profil Alice Bendová
Alice Bendová
zobrazit profil Salma Hayek
Salma Hayek
zobrazit profil Denisa Pfauserová
Denisa Pfauserová
zobrazit profil Lenka Skopalová
Lenka Skopalová
zobrazit profil Karel Hynek
Karel Hynek