Charles Dance

Charles Dance

Datum narození: 10. 10. 1946
Místo narození: Redditch, Velká Británie
Výška: 191 cm
Profese: herec, scenárista, režisér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Charles Dance se proslavil rolí Tywina Lannistera v seriálu Hra o trůny. Na cenu BAFTA byl nominován za ztvárnění pana Tulkinghorna v adaptaci Dickensova románu Ponurý dům.

Britský herec, scenárista a režisér Charles Dance, celým jménem Walter Charles Dance, proslul svým velitelským projevem, hlubokým hlasem a všestranností při ztvárňování složitých postav.

Proslavil se rolí nelítostného Tywina Lannistera v kritikou oceňovaném televizním seriálu Hra o trůny. Ta Charlesovi Dancemu vynesla nejen široké uznání, ale i nominaci na cenu Primetime Emmy. Další z výrazných seriálových postav ztvárnil v Králičí noře (Rabbit Hole) z roku 2023.

Objevil se v mnoha významných filmech, např. Alien 3 (1992), Last Action Hero (1993), Gosford Park (2001), The Imitation Game (2014), Euphoria (2017), Fanny Lye Deliver'd (2019) či The Hanging Sun (2022). Jednu z hlavních rolí Charles Dance dostal také v dramatu A Patriot (2024).

Za ztvárnění záhadného pana Tulkinghorna v televizní adaptaci románu Charlese Dickense Ponurý dům (2005) Charles Dance získal nominaci na cenu BAFTA.

Svůj taneční talent Charles Dance předvedl i na jevišti, kde vystupoval s prestižními divadelními společnostmi, jako jsou Royal Shakespeare Company a Royal National Theatre.

Kromě herectví se Charles Dance pustil i do režie. Podle vlastního scénáře v roce 2004 natočil úspěšný celovečerní film Dámy v letech (Ladies in Lavender) s Judi Dench a Maggie Smith v hlavních rolích.

V letech 1970 až 2004 byla manželkou Charlese Danceho sochařka Joanna Haythorn, s níž má dceru a syna. Herec je otcem celkem tří dětí.

 

Další Herci

zobrazit profil Sára Korbelová
Sára Korbelová
zobrazit profil Diana Lee Inosanto
Diana Lee Inosanto
zobrazit profil Jan Kolařík
Jan Kolařík
zobrazit profil Ben Aldridge
Ben Aldridge
zobrazit profil Ksenia Rappaport
Ksenia Rappaport
zobrazit profil Bella Thorne
Bella Thorne
zobrazit profil Matyáš  Valenta
Matyáš Valenta