Samuel L. Jackson

Datum narození: 21. 12. 1948
Místo narození: Washingtonu, D.C., USA
Výška: 189 cm
Profese: herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Samuel L. Jacson, celým jménem Samuel Leroy Jackson, se proslavil zejména díky snímkům Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Nespoutaný Django a Osm hrozných.

Hereckou kariéru Samuel L. Jacson zahájil v 70. letech 20. století. Průlomovou roli dostal až v roce 1994, kdy ztvárnil Julese Winnfielda ve filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí, za niž byl nominován na Oscara a na Zlatý glóbus. Nominací na něj získal několik.

Objevil se ve filmech různých žánrů, včetně akčních, dramatických, sci-fi a superhrdinských. Samuel L. Jacson spolupracoval s řadou uznávaných režisérů, jako jsou např. Steven Spielberg, Spike Lee, Martin Scorsese nebo M. Night Shyamalan.

Od Quentina Tarantina Samuel L. Jacson dostal kromě snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí role v Nespoutaném Djangovi či v Osmi hrozných.

V Marvel Cinematic Universe (MCU) Samuel L. Jacson ztvárnil postavu Nicka Furyho a objevil se v mnoha filmech a televizních pořadech MCU.

Samuel L. Jacson je držitelem Guinnessova rekordu jako nejvýdělečnější herec všech dob, a to díky svým rolím v kasovních trhácích, jako jsou MCU, Star Wars a Jurský park.

Kromě své filmové kariéry, na svém kontě má více než 150 titulů, Samuel L. Jacson také hojně působil v divadle, a to jak na Broadwayi, tak v regionálních produkcích. V roce 2022 dostal Čestného Oscara.

Samuel L. Jacson je zastáncem občanských práv a angažuje se v různých charitativních kauzách, včetně organizací zaměřených na vzdělávání a podporu znevýhodněných komunit.

V roce 1980 se manželkou Samuela L. Jacsona stala herečka Latanya Richardson. Jejich dcera Zoe (narozena 1982) je producentkou.

 

Další Herci

zobrazit profil Vica Kerekes
Vica Kerekes
zobrazit profil Kim Kardashian
Kim Kardashian
zobrazit profil Filip Antonio
Filip Antonio
zobrazit profil Colin Farrell
Colin Farrell
zobrazit profil Nelly Řehořová
Nelly Řehořová
zobrazit profil Russell Tovey
Russell Tovey
zobrazit profil Julius Neumann
Julius Neumann
zobrazit profil Peter Dinklage
Peter Dinklage