Helena Růžičková

Datum narození: 13. 6. 1936
Datum úmrtí: 4. 1. 2004
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Nepřehlédnutelná česká herečka Helena Růžičková se zapsala do srdcí svých diváků hlavně jako Marie Škopková z Troškovy komediální trilogie Slunce, seno… A veřejnost si ji pamatuje i jako neúnavnou bojovnici s rakovinou, s kterou v posledních letech života bojovala. Zemřela na selhání ledvin.

Helena Růžičková (rozená Málková) pocházela z rodiny legionáře a úřednice. Ve čtyřech letech začala s baletem a byla tak dobrá, že už jako dítě hostovala v Národním divadle (balet Ptáčník a Z pohádky do pohádky). I přes svou pozdější vysokou nadváhu byla právě díky svým baletním začátkům velmi pohyblivá.

Otcova legionářská minulost jí po roce 1948 zavřela vysokoškolské dveře (chtěla studovat i medicínu) a nebyla dvakrát přijata na DAMU. Absolvovala zdravotnickou školu a živila se jako zubní laborantka. Láska k divadlu v ní ale zvítězila. A Helena Růžičková začínala skutečně od píky.

Nejprve jako choreografka v Mladé Boleslavi a technička v Příbrami. Nakonec se prosadila i herecky (v roce 1967 hostovala v pražském Činoherním klubu v roli hejtmanky v Gogolově Revizorovi, pak se v 70. letech  stala členkou Divadla Na zábradlí).

Helena Růžičková je nicméně známá především jako tvář stříbrného plátna. Podobně jako s baletem, i s filmem začala už v útlém dětství (ve čytřech letech letech se objevila v Babičce, v pěti letech v komedii Z českých mlýnů). V dospělosti vytvořila nevšední komický typ, kdy využívala jak svůj temperament, tak postavu a výřečnost. K nejznámějším snímkům, v nichž se Helena Růžičková objevila, patří: Vlak dětství a naděje (za skvělé ztvárnění kuchařky Anny Urbanové získala Cenu Českého literárního fondu), Přítelkyně z domu smutku, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, O princezně jasněnce a létajícím ševci, Z pekla štěstí 2, Kameňák 2, Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka, Homolka a tobolka a již zmiňovaná komediální trilogie režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno a jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno a erotika. O oblibě Heleny Růžičkové svědčí i fakt, že v anketě Největší Čech v roce 2005 obsadila 82. místo (umístila se těsně za Ladislava Smoljaka a Olgu Havlovou a těsně předstihla Pavla Tigrida a Elišku Přemyslovnu). 

V 90. letech se začala Helena Růžičková zabývat okultismem, esoterikou a astrologií. Napsala o tom dokonce knihu Sdělená tajemství. Další překvapení připravila svým fanouškům v roce 1996, kdy v historicky prvních volbách do Senátu kandidovala za KSČM (s 23 % skončila ve svém lounském obvodu třetí). Helena Růžičková rovněž spoluzaložila Nadaci Slon, která pomáhala postiženým a týraným dětem. V posledních letech života trpěla Helena Růžičková rakovinou, svůj boj s ní nejen vyhrála, ale i popsala v několika knížkách. Paradoxně ale krátce poté, počátkem ledna 2004, zemřela na selhání ledvin.

Dlouholetým manželem Heleny Růžičkové byl pomocný režisér a herec malých rolí Jiří Růžička (1932–2003), s nímž měla syna, rovněž herce Jiřího Růžičku (1956–1999). Poslední léta života strávila po boku herce Václava Glazara.

 

Články o celebritě

50 TOP hlášek z českých vánočních pohádek a komedií: Poznáte je všechny? 50 TOP hlášek z českých vánočních pohádek a komedií: Poznáte je všechny? České pohádky a komedie neodmyslitelně patří k Vánocůmm. Některé hlášky z nich doslova zlidověly. Ja... číst článek
Popelka oslavila padesátku: Vznikla náhodou! Popelka oslavila padesátku: Vznikla náhodou! Jak už to u velkých děl bývá, vznikají jaksi náhodou, někdy se také rodí po mnoha peripetiích a za s... číst článek
Vzpomínky Pavla Kikinčuka: Vážná nehoda při natáčení Slunce, seno Vzpomínky Pavla Kikinčuka: Vážná nehoda při natáčení Slunce, seno Je to čtyřicet let, co Pavel Kikinčuk (64) natočil svůj první film. A hned takový, který ho proslavi... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Otakar Brousek starší
Otakar Brousek starší
zobrazit profil Aneta (Anie Darling)
Aneta (Anie Darling)
zobrazit profil Eva Hudečková
Eva Hudečková
zobrazit profil Vlastimil Zavřel
Vlastimil Zavřel
zobrazit profil Martin Zbrožek
Martin Zbrožek
zobrazit profil Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones
zobrazit profil Hana Doulová Krobotová
Hana Doulová Krobotová
zobrazit profil Klára Trojanová Pollertová
Klára Trojanová Pollertová