Jaroslava Kretschmerová

Datum narození: 1. 9. 1955
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jaroslava Kretschmerová zazářila v pohádce S čerty nejsou žerty nebo v sérii Slunce, seno... Skvěle nadabovala Marge Simpsonovou.

Pochází z umělecké rodiny. Babička působila v Národním, otec v Hudebním divadle Karlín a její matka byla operní pěvkyně. Po studiu na pražské DAMU se Jaroslava Kretschmerová roku 1978 stala členkou divadla Studia Ypsilon, kde odehrála desítky zejména komediálních rolí. Hostovala v Karlínském divadle, v Divadle Na Zábradlí či v Divadle Kalich.

JAROSLAVA KRETSCHMEROVÁ V PRÁDELE - FOTO ZDE>>

Kretschmerové Český lev unikl

Kariéru před televizní i filmovou kamerou temperamentní Jaroslava Kretschmerová rozjela roku 1977. Po boku Jany Hlaváčové, Luďka Munzara, Věry Galatíkové či Dagmar Veškrnové se objevila v psychologickém snímku Jaroslava Balíka Zrcadlení, s Ondřejem Havelkou v krátkometrážní hudební komedii Už dávno nejsem dítě a také v televizní inscenaci Tetinka.

Od té doby šla Jaroslava Kretschmerová prakticky z role do role. Mezi její nejznámější filmy patří Lásky mezi kapkami deště (1979), Jen si tak trochu písknout (1980), Vrchní, prchni! (1980), Jak svět přichází o básníky (1981), Anděl s ďáblem v těle (1983), S čerty nejsou žerty (1984), trilogie Zdeněk Troška Slunce, seno…, kde neopakovatelně ztvárnila „střelenou“ a žárlivou účetní, Velká filmová loupež (1986), Dva lidi v ZOO (1989), Otesánek (2000), za něhož byla nominována na Českého lvaJak se krotí krokodýli (2005) nebo pohádka Micimutr (2011).

Kretschmerová matkou rodu Krejzových

Jaroslava Kretschmerová si zahrála také v řadě seriálů. Jmenujme např.: Létající Čestmír, Pihulka a Kaňka, Chobotnice z II. patra, Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, Malý bílý koníček, Třikrát baron Prášil, Život na zámku, Hříšní lidé města brněnského, Rodinná pouta, On je žena nebo Krejzovi, kde ztvárnila matku rodu.

Svůj osobitý projev a komediální nadání Jaroslava Kretschmerová uplatnila též v rozhlase a v dabingu, kde propůjčila hlas zejména Barbře Streisand. Skvěle nadabovala třeba Marge Simpsonovou. Předvedla se také v mnoha TV pořadech, mj. v talk show Vánoce v Ypsilonce s kolegy Markem Ebenem, Jiřím Lábusem a Oldřichem Keiserem, v hudební show Život je kabaret, v níž účinkovali mj. Josef Abrhám, Jiřina Jirásková či Jiřina Bohdalová, ve výroční talk show 45 let Ypsilonky nebo v dětmi oblíbeném Studiu kamarád.

O JAROSLAVĚ KRETSCHMEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Robert Sedláček
Robert Sedláček
zobrazit profil Pavel Fischer
Pavel Fischer
zobrazit profil Mark  Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil  Annabelle (Anna Žitníková)
Annabelle (Anna Žitníková)
zobrazit profil Pierre Richard
Pierre Richard
zobrazit profil Pedro Pascal
Pedro Pascal
zobrazit profil Václav Moravec
Václav Moravec
zobrazit profil Štěpánka Decastelo
Štěpánka Decastelo