Růžena Merunková

Růžena Merunková

Datum narození: 21. 3. 1940
Místo narození: Lysá nad Labem
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Růžená Merunková dostala za celoživotní mistrovské výkony v dabingu cenu Františka Filipovského.

S divadlem začala Růžena Merunková koketovat již v dětství. Vyrůstala s rodiči ochotníky jako nejmladší z pěti sourozenců. Hrála v rodinné cukrárně v představeních pro hosty; chodila do recitačního a tanečního kroužku; hrála ping-pong. V osmi letech jí umřel tatínek a o tři roky později jim vzali cukrárnu. Žily pak s maminkou a sestrou jen z nízkého důchodu.

RŮŽENA MERUNKOVÁ - TRAGÉDIE ČESKÉ LEGENDY

Merunková mohla být zdravotní sestra

Po maturitě se Růžena Merunková přihlásila na přijímačky do nově založeného studia E. F. Burianem při DAMU. Ve stejný den uspěla na profesi zdravotní sestry, ale dala přednost divadlu.

Po absolvování studií hrála Růžena Merunková ve Východočeském divadle v Pardubicích, později přešla do pražského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého na Smíchově (dnes zde sídlí Švandovo divadlo).

Merunková debutovala s Kostkou

Kariéru před kamerou Růžena Merunková nastartovala roku 1960, a to komedií Žalobníci (hrála hned jednu z hlavních rolí společně s Petrem Kostkou) a dramatem Lidé jako ty. Mezi klíčové hrdiny se zařadila i v komedii Františka Filipa Láska jako trám (1997).

Za zmínku stojí i snímek Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci (1968), kde Růžena Merunková hrála po boku Radoslava Brzobohatého, Věry Galatíkové, Waldemara Matušky či Vladimíra Menšíka. Vzpomenout si na ni můžete i při zhlédnutí starých seriálů, jako jsou My všichni školou povinní, O zvířatech a lidech nebo Zdivočelá země.

Syn Merunkové je též skvělý dabér

O RŮŽENĚ MERUNKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Růžena Merunková se skvěle uplatnila jako recitátorka a dabérka. Jsou to tisíce hodin, které strávila tím, že svůj hlas propůjčovala jiným. Za dabing získala cenu Františka Filipovského. V jejích šlépějích se vydal i syn Lukáš Hlavica, který je též úspěšný dabér. Kromě syna Lukáše se jí s hercem a malířem Milošem Hlavicou narodila dcera Anna.

 

Další Herci

zobrazit profil Petra Polnišová
Petra Polnišová
zobrazit profil Nikol Leitgeb Štíbrová
Nikol Leitgeb Štíbrová
zobrazit profil Igor Orozovič
Igor Orozovič
zobrazit profil Karolína Šafránková
Karolína Šafránková
zobrazit profil Ondrej  Kovaľ
Ondrej Kovaľ
zobrazit profil Petr Pelzer
Petr Pelzer