Ivan Franěk

Ivan Franěk

Datum narození: 17. 6. 1964
Místo narození: Plzeň
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Ivan Franěk, v mládí nadaný fotbalista, se nakonec rozhodl následovat svého staršího bratra, který se věnoval divadlu. A měl úspěch, prosadil se ve Francii a v Itálii.

V mládí Ivan Franěk původně přemýšlel o sportovní kariéře. Ve svých 14 letech se dokonce dostal do širšího výběru české fotbalové reprezentace. V 15 letech se ale rozhodl napodobit svého bratra Petra, který hrál amatérské divadlo, a rozhodl se stát hercem. Také se vyučil se strojním zámečníkem v Plzeňské Škodovce a vystudoval večerní průmyslovku.

Ivan Franěk točí hlavně v zahraničí

V roce Sametové revoluce Ivan Franěk absolvoval na loutkoherecké fakultě DAMU. V průběhu studií se seznámil s francouzskou stážistkou, se kterou posléze na rok odjel do Francie. Po svém návratu téměř deset pracoval jako herec a výtvarník v loutkovém divadle Jeana-Pierra Lescota. Roku 1996 začal spolupracovat s francouzskou televizí.

Svou první hlavní roli v celovečerním filmu Ivan Franěk dostal roku 2001 v italsko-švýcarském romantickém dramatu Ve větru hořím, v němž si zahráli i další čeští herci, třeba Jitka Ježková, Miroslav Táborský nebo Jaromír Dulava. Snímek měl mezinárodní úspěch, což Ivanu Fraňkovi pomohlo ke kariéře v italském a francouzském filmovém průmyslu.

Franěk má dvě dcery a syna

U nás Ivana Fraňka mohli diváci vidět ve filmech Vodka lemon, Tajnosti, T.M.A, My jsme věřili, Záhadný ostrov, Uši, Psanci nebo Mladý Karel Marx.

Jednu z ústředních postav Ivan Franěk ztvárnil v dramatu režiséra Dana Svátka Dvě slova jako klíč, natočeném podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka.

O IVANU FRAŇKOVI ČTĚTE ZDE>>

Ivan Franěk je rozvedený a dlouhodobě žije v Itálii. Se svou bývalou ženou má dceru Ninu a syna Charlieho. Dceru mu porodila také italská zubní lékařka. V roce 2010 se při natáčení filmu T.M.A seznámil s herečkou Bárou Fišerovou. Poté začala být Bára Fišerová označována za jeho přítelkyni.

 

Další Herci

zobrazit profil Chris Pratt
Chris Pratt
zobrazit profil Marián Slovák
Marián Slovák
zobrazit profil Jáchym Kraus
Jáchym Kraus
zobrazit profil Julie Gayet
Julie Gayet
zobrazit profil Jana Andresíková
Jana Andresíková