Daniel Landa

Datum narození: 4. 11. 1968
Přezdívka: Žito 44
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Daniel Landa je velmi populární a kontroverzní český zpěvák. Je plodným autorem a vyznavačem adrenalinu, síly a radikálních řešení jakýchkoli problémů.

Daniel Landa je nejen herec a hudebník (vystudoval pražskou konzervatoř), ale i milovník adrenalinu - mj. jezdí autokros, věnuje se thaiboxu a potápí se mezi žraloky. Dlouhá léta se se jménem Daniel Landa pojí nálepka ultrapravičáka. S hercem Davidem Matáskem totiž založili v roce 1988 skupinu Orlík, která se stala kultovní kapelou českých skinheads (hrála písně, které byly na pokraji rasismu, jako třeba Bílá liga, Bílý jezdec apod.). V budoucnu se Daniel Landa opakovaně vyjadřoval silně provlastenecky, ale nařčení z ultrapravičáctví či dokonce neonacismu zásadně odmítal. Daniel Landa se dodatečně od některých textů Orlíku i distancoval. V roce 2012 se ale objevila fotografie, na níž spolu se zpěvačkou Lucií Bílou zvedají ruku k nacistickému pozdravu. Na to Daniel Landa reagoval: "Byla to legrace, kterou jsem neinicioval já. V tý době jsem vystupoval proti fašistům velice aktivně, takže ať mi všichni políbí prdel i s touto fotkou." Jako hudebník je Daniel Landa (po rozpadu Orlíku) podepsán pod alby jako Valčík, Smrtihlav, Konec či 9mm argumentů. Na svém kontě má i muzikály Krysař či Tajemství, a také hudbu k několika filmům a divadelním představením (Tajemství Zlatého draka, Udělení milosti se zamítá, Gambit, Ex OffoTouha či Kvaska). V některých muzikálech si i zahrál. V roce 2003 přepracoval Requiem W. A. Mozarta do rockové podoby nazvané Rockquiem. Jako herec se Daniel Landa objevil ve filmech Proč?, Černí baroni, Copak je to za vojáka..., Kvaska, Tacho (oba režírovala jeho žena Mirjam Landa) a v seriálu České století ztvárnil v díle nazvaném Den po Mnichovu jednoho z největších československých kolaborantů Emanuela Moravce.

KOUZELNÍK ŽITO DANIEL LANDA

Daniel Landa byl také jedním ze zakladatelů kontroverzního řádu Ordo Lumen Templi, který zdůrazňoval národní kořeny, což u kritiků vyvolávalo dojem, že Daniela Landu postihla "ultrapravicová recidiva".

Daniel Landa v roce 2012 na předávání cen Český slavík oznámil ukončení své hudební kariéry, začal si říkat kouzelník Žito 44 a pronesl agresivní a silácký projev kritizující v přímém přenosu atmosféru v české společnosti a slibující silové řešení. O pár týdnů později přinesla média zprávu, že Daniel Landa napadl skupinu lidí, vracejících se po půlnoci z hospody. Podle Landy šlo o "preventivní obranu", neboť ho skupina měla vulgárně urážet.

Daniel Landa se v létě 2015 opět stal objektem zájmu médií. Opilý mladík mu dlažební kostkou poškodil lak na jeho luxusním Porsche. Zpěvák se poté setkal s vandalem i jeho maminkou a stáhl všechna obvinění.

Daniel Landa je ženatý, v roce 1990 si vzal tehdejší studentku režie na FAMU Mirjam Müller (dnes Mirjam Landa), se kterou má tři dcery, Anastázii a dvojčata Rozálii a Roxanu.

 

Články o celebritě

Klausův spolupracovník Macinka se oženil: Na veselce nechyběl Landa v kraťasech a režisér Strach Klausův spolupracovník Macinka se oženil: Na veselce nechyběl Landa v kraťasech a režisér Strach Krásné letní počasí přeje svatbám. Tu má za sebou i Petr Macinka (44), jenž je spolupracovníkem expr... číst článek
Mirjam a Dan Landa slaví 33 let od svatby! Co dělají jejich tři dospělé dcery? Mirjam a Dan Landa slaví 33 let od svatby! Co dělají jejich tři dospělé dcery? Ani jejich manželství se nevyhnuly situace, kdy to nebylo ideální. Ale dle slov Mirjam (53) se s Dan... číst článek
Daniel Landa se vrací ve velkém stylu: Blesku prozradil své plány! Daniel Landa se vrací ve velkém stylu: Blesku prozradil své plány! Muzikant Daniel Landa nemohl chybět na 2000. repríze muzikálu Krysař, který sám napsal a ze začátku ... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Justin Bieber
Justin Bieber
zobrazit profil  Annabelle (Anna Žitníková)
Annabelle (Anna Žitníková)
zobrazit profil Tomáš Savka
Tomáš Savka
zobrazit profil Roman Vojtek
Roman Vojtek
zobrazit profil Marie Rottrová
Marie Rottrová
zobrazit profil Sheryl Crow
Sheryl Crow
zobrazit profil Ivanna Bagová
Ivanna Bagová