Nikola Sudová

Datum narození: 17. 3. 1982
Místo narození: Jablonec nad Nisou
Váha: 54 kg
Výška: 162 cm
Profese: lyžařka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová, jejíž specializací je jízda v boulích, hájila české barvy na olympijských hrách čtyřikrát – v Salt Lake City, Turínu, Vancouveru a Soči.

Největší rozruch vzbudila boulařka Nikola Sudová v roce 2010, kdy odjela na olympijský závod ve Vancouveru i přesto, že si měsíc před olympiádou přetrhla křížový vaz v koleni. Do Kanady odletěla s ortézou vyrobenou přesně na míru a jako jedna z nejlepších ve své kategorii hodlala zaútočit na medaili. Skutečně postoupila do finále, a to jako jediná z trojice českých reprezentantek. I když nakonec obsadila Nikola Sudová až 16. místo, přesto si vysloužila obdiv svých fanoušků.

Největší úspěchy, které si Nikola Sudová připsala: stříbro v roce 2005 a bronz v roce 2009 na mistrovství světa v jízdě v boulích. Na ZOH 2002 v Salt Lake City byla devatenáctá, v roce 2006 v Turíně skončila šestá. V roce 2014 vyrazila na ZOH do Soči.

Trenérem Nikoly Sudové je bývalý reprezentant v lyžování Radek Herot. Akrobatickému lyžování se věnuje i Šárka Sudová, mladší sestra Nikoly.

Podle Nikoly Sudové byl pokřtěn vrtulník letecké záchranné služby v Jihomoravském kraji. Byla mu přidělena mezinárodní imatrikulační značka OK-NIK.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Olga Šípková
Olga Šípková
zobrazit profil Barbora Kodedová
Barbora Kodedová
zobrazit profil Karel Nocar
Karel Nocar
zobrazit profil Antonín Brož
Antonín Brož
zobrazit profil Lucie Pudilová
Lucie Pudilová
zobrazit profil David Rittich
David Rittich
zobrazit profil Albiach Roger Néstor
Albiach Roger Néstor
zobrazit profil André Reinders
André Reinders