Jana Nečasová

Datum narození: 21. 7. 1964
Místo narození: Chodov
Profese: úřednice, bývalá asistentka předsedy vlády
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Jana Nečasová, do roku 2013 Nagyová, někdejší premiérova asistentka, se stala druhou manželkou svého někdejšího šéfa Petra Nečase, který kvůli ní přišel o slibnou politickou kariéru.

O svém vzdělání Jana Nagyová nikdy o něm nechtěla mluvit. Vysokou školu si udělala až v letech 2006 až 2011 na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, přičemž její diplomka byla podle odborníků mírně řečno odbytá a částečně opsaná.

JANA NEČASOVÁ S CHOTĚM NA RECEPCI U RUSŮ

Z ODS Janu Nagyovou vyloučili

Díky politice a svému ženskému charismatu a cílevědomosti Jana Nečasová, tehdy ještě Nagyová, udělala rychlou kariéru. V 80. a začátkem 90. let 20. století ještě pracovala jako obyčejná mzdová účetní ve strojírnách Chodos, později jako vedoucí odbytu porcelánky Leander a jako vedoucí obchodního oddělení skláren West Bohemia Glass–Kerpo.

Stala se vysoukou státní úřednicí a členkou ODS. S šéfem strany a tehdejší předsedou vlády Petrem Nečasem měla poměr a de facto kvůli tomu se v roce 2013 jeho kabinet položil. Policie totiž začala Janu Nagyovou stíhat kvůli tomu, že nařídila vojenské rozvědce, aby sledovala milencovu tehdejší manželku Pavlu. Dokonce si kvůli tomu pár týdnů v létě 2013 pobyla ve vazbě. V listopadu ji pak ODS ze svých řad vyloučila.

Nagyová se uplatnila i za Topolánka

Že má Jana Nagyová s Petrem Nečasem poměr se ve sněmovních kuloárech šeptalo už v dobách, kdy byla jeho poslaneckou asistentkou. Od září 2006 do srpna 2009 mu dělala ředitelku odboru kanceláře ministra, když Petr Nečas šéfoval rezort práce a sociálních věcí ve vládě Mirka Topolánka.

Po jejím pádu Jana Nagyová působila v roce 2010 jako poradkyně ministra obrany Martina Bartáka (do úřednické vlády nominovaného za ODS; jí místo zajistil Petr Nečas). A na vrchol se dostala v červnu 2010, kdy byl Petr Nečas jmenován premiérem a udělal Janu Nagyovou vrchní ředitelkou kabinetu předsedy vlády (zároveň si podržela funkci jeho poslanecké asistentky).

Nečase si Nagyová omotala kolem prstu

Petra Nečase si Jana Nagyová doslova omotala kolem prstu. Muž s pověstí čistého a poctivého politika musel čelit opakované kritice za nepřiměřeně vysoké odměny, které své asistentce nechal vyplatit (jeden příklad za všechny: k základnímu platu 33 500 korun dostala na jaře 2011 osobní ohodnocení 49 600 korun a ještě mimořádnou odměnu 190 000 korun).

O JANĚ NEČASOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Janu Nagyovou si Petr Nečas vzal poté, co ji v létě 2013 propustili z vazby. Zadržena byla v noci na čtvrtek 13. června 2013. Propustili ji 19. července. Svatba se konala v září téhož roku.

Z prvního manželství má Jana Nečasová dvě dcery.

Jana Nečasová a její soudní řízení

Odvolací soud Janě Nečasové 1. března 2019 uložil za zneužití Vojenského zpravodajství tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Verdikt je pravomocný. V lednu 2020 jí Miloš Zeman udělil milost.

Zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 let, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let.

Nečasová prohrála boj o Senát

Do senátních voleb 2022 vyslalo hnutí ANO 2011 Janu Nečasovou vybojovat post v horní komoře za obvod č. 52 - Jihlava. V druhém kole ji porazil Miloš Vystrčil.

Pražský městský 9. ledna 2023 nepravomocně zprostil obžaloby Janu Nečasovou a bývalého premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal proti rozsudku odvolání. Případ Vrchní soud v Praze vrátil soudu prvního stupně, který opět vynesl osvobozující verdikt.

V kauze takzvaných trafik pro tehdejší poslance ODS soud Janě Nečasové v červnu 2023 uložil dvouletý podmíněný trest a má zaplatit 300 tisíc korun

 

Články o celebritě

Velký souboj nedělních seriálů: Bartoška převálcoval Hvar! Velký souboj nedělních seriálů: Bartoška převálcoval Hvar! Dvě největší komerční televize Nova a Prima nasadily v neděli večer do boje o diváky atraktivní novi... číst článek
Expremiér Nečas a seriál Sedm schodů k moci: Poslal za Primou právníky Expremiér Nečas a seriál Sedm schodů k moci: Poslal za Primou právníky Výstižné přísloví praví, že potrefená husa vždy první zakejhá. Když se seriál Sedm schodů k moci obj... číst článek
Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Žádná obvyklá nemocnice, ani policejní vyšetřovna! Scenárista Josef Klíma (72) svůj nový seriál Sedm... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
zobrazit profil Berenika Peštová
Berenika Peštová
zobrazit profil Marek Novák
Marek Novák
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Mária Koudelová
Mária Koudelová
zobrazit profil Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček
zobrazit profil Pavel Klíma
Pavel Klíma