Serena Williams

Datum narození: 26. 9. 1981
Místo narození: Saginaw, Michigan, USA
Váha: 70 kg
Výška: 175 cm
Profese: tenistka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Serena Williams je americká tenistka, považovaná za jednu z nejlepších hráček světa. Je několikanásobnou grandslamovou i olympijskou vítězkou.

Serena Williams, celým jménem Serena Jameka Williams, bojuje na profesionálních turnajích od roku 1995. Je známá svým agresivním stylem hry a bezchybným podáním, kterým ničí své soupeřky. Nejvyšší rychlost jejího podání dosáhla 207 km/h, což je druhé nejrychlejší podání v historii ženského tenisu. Světovou jedničkou se poprvé stala 8. července 2002. Od té doby se na vrchol žebříčku vrátila šestkrát. Naposledy 18. února 2013, kdy se stala nejstarší světovou jedničkou v historii žebříčku WTA ve věku 31 let, 4 měsíců a 24 dní.

Serena Williams jako jediná získala singlový i deblový Zlatý Grand Slam, když vyhrála všechny čtyři grandslamové turnaje a olympijské hry v obou soutěžích. Představuje jedinou tenistku, která na odměnách vydělala více než 50 milionů dolarů. Ve dvouhře získala 17 grandslamových titulů, což ji v rámci otevřené éry řadí na 4. příčku. Je jednou z šesti tenistek otevřené éry, kterým se podařilo zkompletovat Grand Slam ve dvouhře a jednou ze čtyř, které vyhrály každý ze čtyř majorů nejméně dvakrát.

Serena Williams celkově získala 32 grandslamových titulů, z toho 17 ve dvouhře, 13 ve čtyřhře a 2 ve smíšené čtyřhře, což ji v rámci otevřené éry řadí na 2. místo za Martinou Navrátilovou. Na okruhu WTA Tour si připsala 57 singlových a 22 deblových titulů. V ženské čtyřhře se stala trojnásobnou olympijskou vítězkou z LOH v Sydney (2000), v Pekingu (2008) a v Londýně (2012).

Její starší sestra je taktéž tenistka a bývalá světová jednička ve dvouhře i čtyřhře Venus Williams. Od roku 1998 do podzimu 2013 proti sobě na okruhu WTA odehrály 24 vzájemných zápasů, z nichž čtrnáct vyhrála Serena. Osmkrát se utkaly ve finále Grand Slamu, z toho šestkrát triumfovala Serena. Mezi French Open 2002 a Australian Open 2003 vzájemně odehrály všechna čtyři grandslamová finále, poprvé se v otevřené éře probojovali do čtyř za sebou jdoucích grandlsamových finále dva stejní tenisté.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Pavel Petřikov
Pavel Petřikov
zobrazit profil Eliška Březinová
Eliška Březinová
zobrazit profil Aleš  Hemský
Aleš Hemský
zobrazit profil Michael Frolík
Michael Frolík
zobrazit profil Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
zobrazit profil Monika Kilnarová
Monika Kilnarová