Lenka Filipová

Datum narození: 14. 2. 1954
Místo narození: Praha
Výška: 155 cm
Profese: zpěvačka, kytaristka, šansoniérka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Lenka Filipová se lidem vryla do paměti především svými šansony. Je ovšem rovněž výbornou kytaristkou. Nadání po ní zdědila i dcera Lenny.

Už její rodiče se pohybovali v operní, herecké a hudební branži, a tak byla Lenka Filipová ke své kariéře tak trochu předurčená. Hru na kytaru vystudovala na konzervatoři v Praze a už v šestnácti letech vyjela se souborem na turné do USA a Kanady. Během studií si přivydělávala jako moderátorka a zpěvačka. V roce 1976 absolvovala kurzy na mezinárodní hudební akademii v Paříži, kde občas vystupovala ve studentských klubech.

LENKA FILIPOVÁ - JAK VÁLČILA S DCEROU

První desku vydávala už s řadou zkušeností

Svou první desku Lenka Filipová vydala v roce 1981. Tou dobou už vystupovala se skupinou Flop Karla Zicha a měla za sebou hostování se Spirituál kvintetem, hostování v programu Karla Gotta, druhou zpěvačku v Orchestru Karla Vágnera a několik cenných zkušeností z pražského music-hallu Alhambra nebo divadelního angažmá ve hrách Miloslava Šimka na půdě Divadla Semafor.

Tři roky po vydání první desky založila Lenka Filipová vlastní doprovodnou skupinu Domino a začala se věnovat trochu žánru středního proudu. Často však ozvláštňovala své koncerty francouzským zpěvem, prvky sólové kytary a šansonu.

Málem jela na Eurovizi místo Celine Dion

Rok 1988 byl zklamáním, protože dostala nabídku zúčastnit se soutěže Eurovize a zastupovat s francouzskou písní Švýcarsko. Nedostala však povolení vycestovat a jako náhradnice za ní jela tehdy ještě neznámá Celine Dion.

O LENCE FILIPOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Lenka Filipová svůj talent přenesla i na svou dceru. Ta pod přezdívkou Lenny překvapila českou i zahraniční scénu hlubokým hlasem a emotivním podáním písní, které píše sama v angličtině.

Ve svých 62 letech, které by jí tehdy nikdo nehádal, se Lenka Filipová začala potýkal se zákeřnou chorobou

 

Články o celebritě

Filipová slaví 70: Prasklo tajemství jejich kudrnatých vlasů Filipová slaví 70: Prasklo tajemství jejich kudrnatých vlasů Někteří slaví svatého Valentýna, zpěvačka Lenka Filipová dnes zase slaví své sedmdesátiny. A lze tom... číst článek
Zpěvačka Lenny: Do Eurovize kvůli mamince Lence Filipové! Zpěvačka Lenny: Do Eurovize kvůli mamince Lence Filipové! Písničkářka a textařka Lenny (30) je jednou ze sedmi nominovaných do mezinárodní soutěže Eurovize. A... číst článek
Blanka Matragi o životním zklamání její kamarádky Zagorové (†75): Nepodařená adopce? Varování i pro mě! Blanka Matragi o životním zklamání její kamarádky Zagorové (†75): Nepodařená adopce? Varování i pro mě! Byly blízkými přítelkyněmi, radily se o módě i ženských věcech. Rok po smrti Hany Zagorové (†75) uzn... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Šárka Rezková
Šárka Rezková
zobrazit profil Tony  Bennett
Tony Bennett
zobrazit profil Jaromír Mayer
Jaromír Mayer
zobrazit profil Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
zobrazit profil Naďa Válová
Naďa Válová
zobrazit profil Gwen Stefani
Gwen Stefani
zobrazit profil Karolína Chytilová
Karolína Chytilová