Kája Saudek

Datum narození: 13. 5. 1935
Datum úmrtí: 25. 6. 2015
Místo narození: Praha
Profese: malíř
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Významný český výtvarník Kája Saudek byl bratrem (jednovaječné dvojče) fotografa Jana Saudka. Karel Saudek ležel od dubna 2006 v kómatu v Motolské nemocnici až do smrti v roce 2015.

Na konci druhé světové války se kvůli svému polovičnímu židovskému původu dostal spolu se svým dvojčetem Janem do koncentračního tábora ve Slezsku. Kája Saudek se s komiksy seznámil už v dětství a zalíbily se mu. Jelikož mu nebylo dovoleno v padesátých letech z politických důvodů studovat a kreslení ho bavilo, stal se technickým kreslířem ve filmových ateliérech Barrandov. Poprvé se jeho kresby ukázaly světu ve filmu Kdo chce zabít Jessi. Díky jeho kresbám v tomto filmu se Kája Saudek dostal do širšího podvědomí.

KÁJA SAUDEK - ZŮSTALO PO NĚM VELKÉ DĚDICTVÍ

Největším projektem Káji Saudka měl být patrně komiks Muriel a andělé. V roce 1969 z něj však vyšla jen několikastránková ukázka, kniha již samotná vyjít nemohla. Vyšla až roku 1991. Pro tento komiks použil Kája Saudek skutečné osoby. Například generála Xerona ztvárnil bratr KájiJan Saudek. K tomuto komiksu Kája Saudek vytvořil i druhý díl - Muriel a oranžová smrt, který ale nikdy nevyšel, hlavní důvod byl ten, že příběh měl podobnost s invazí v roce 1968 a část kreseb se záhadně ztratila v tiskárně.

V roce 1979 začal Kája Saudek spolupracovat s Českou speleologickou společností. Tato společnost mu umožnila vydávat komiksy v nákladech několika tisíc výtisků jako materiál pro svou vnitřní potřebu (tzv. zájmový tisk). V následujícím desetiletí tak vyšly příběhy podle scénářů řady známých spisovatelů a scénáristů. V posledních letech maloval pro erotický časopis Nei Report.

O KÁJOVI SAUDKOVI ČTĚTE ZDE>>

Dlouho ležel Kája Saudek v kómatu v Motolské nemocnici, když mu v krku zaskočil kus masa. Začal se dusit, sousto mu lékaři z krku vytáhli až po převozu na ARO. V bezvědomí ležel devět let, pak zemřel. Jeho dvojče Jan Saudek svého bratra v nemocnici nikdy nenavštívil. „Já jsem Káju miloval, ale kdyby bylo na mně, odpojím ho. I kdyby se Karel Saudek probral, nemá na kvalitní život šanci,“ prohlásil Jan Saudek.  Kája Saudek byl ženatý. Měl manželku Johanu, s kterou má syna Patrika a dceru Bereniku. Ta souhlasila s názorem Jana Saudka a také uvažovala o euthanazii.

 

Další Umělci

zobrazit profil Blanka Matragi
Blanka Matragi
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová
zobrazit profil Julie Svěcená
Julie Svěcená
zobrazit profil Natálie Otáhalová
Natálie Otáhalová
zobrazit profil Kateřina Krakowská
Kateřina Krakowská
zobrazit profil Matěj Cichra
Matěj Cichra
zobrazit profil Jiří Káš
Jiří Káš
zobrazit profil Renáta Suchánková
Renáta Suchánková