Ivan Hašek

Datum narození: 6. 9. 1963
Místo narození: Městec Králové
Výška: 177 cm
Profese: bývalý fotbalista, trenér
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Ivan Hašek je bývalý český fotbalista a trenér, byl předsedou ČMFS a od července do poloviny října 2009 byl i trenérem české fotbalové reprezentace.

Ivan Hašek svou kariéru začal v rodném Nymburce, kde nastupoval za místní klub ZOM Nymburk. Již ve 14 letech ale putoval do pražské Sparty. V roce 1981 poprvé oblékl dres A Týmu. Do roku 1990, kdy odešel do francouzského Racingu, získal 6 ligových titulů spolu s hráči, jako byli Jozef ChovanecFrantišek Straka nebo Michal Bílek.

Ivan Hašek další dva domácí tituly přidal po svém návratu v roce 1997 a 1998. V zahraničí působil ve francouzském Racingu Štrasburk, kterému pomohl k postupu do první ligy, a v roce 1994 odešel do Japonska, kde dvě sezóny působil v klubech Sanfrecce Hirošima a JEF United Ičihara. V roce 1997 se vrátil zpátky do Česka, kde ve Spartě ukončil kariéru. Do roku 2005 pak příležitostně hrál za klub SK Černolice.

Ivan Hašek v reprezentaci Československa působil od roku 1984 do roku 1993 a odehrál 55 utkání. V reprezentaci působil pod trenéry Josefem MasopustemJozefem Venglošem a Milanem Máčalou a vstřelil celkem 5 gólů. Za českou reprezentaci odehrál jediné utkání, konkrétně zápas s Maltou 12. října 1994.

Ivan Hašek svou trenérskou kariéru začal ve Spartě. V letech 1999–2001, dovedl klub dvakrát k domácímu titulu. V sezóně 1999/00 dovedl klub do osmifinálové skupiny, o rok později skončila Sparta v Lize mistrů v základní skupině. 

Ivan Hašek následně trénoval s Karlem Jarolímem v letech 2001-03 francouzský Štrasburk, kterému pomohl postoupit do nejvyšší francouzské ligy. Pak odešel do japonského Vissel Kóbe, kde trénoval v roce 2004 a přivedl do japonského klubu i Pavla Horvátha.

Ivan Hašek poté sezonu 2006/07 strávil jako trenér francouzského celku AS Saint-Étienne. Od prosince 2007 trénoval tým Al-Ahli Dubai ze Spojených arabských emirátů. V roce 2011 se vrátil do Al-Ahli, od ledna do června 2012 vedl saúdskoarabský Al-Hilal a od léta 2014 trénuje katarský klub Katar SC.

V letech 2009-11 byl Ivan Hašek předsedou ČMFS a v roce 2009 byl od července do října zároveň trenérem české reprezentace. Za jeho předsednictví byl hodně kritizován, především českým brankářem Petrem Čechem. Sám své působení hodnotí pozitivně. Jeho nástupcem je Miroslav Pelta

Ivan Hašek vystudoval práva na Univerzitě Karlově v Praze, má manželku Kateřinu a dva syny Ivana a Pavla. Oba mají kladný vztah k fotbalu. Zatímco Pavel hraje stále aktivně, Ivanovi mladšímu slibně rozjetou kariéru zastavila roztroušená skleróza.

Ivan Hašek ovládá francouzštinu, němčinu, ruštinu, japonštinu a angličtinu. Kromě fotbalu má rád golf, tenis, lyžování a hokej. Jeho sportovním vzorem byl vždy bývalý tenista Ivan Lendl.

 

Články o celebritě

Milost pro hříšníky z Belmonda. Hašek se mnou nemá problém, říká Coufal Milost pro hříšníky z Belmonda. Hašek se mnou nemá problém, říká Coufal Zdá se, že velká aféra, která na podzim otřásla českým fotbalovým prostředím, je u konce. Aspoň tedy... číst článek
Slavní na derby: Tykačův výkop a zmrzlá Kvitová! Slavní na derby: Tykačův výkop a zmrzlá Kvitová! Kdysi prachobyčejný kluk z Čelákovic ke své velké lásce přišel. Čtvrtý nejbohatší Čech Pavel Tykač (... číst článek
Šádek: Staněk to měl slíbené, i když... Tituly? Snad se Tvrdík přepočítal Šádek: Staněk to měl slíbené, i když... Tituly? Snad se Tvrdík přepočítal Odchod brankářské jedničky Jindřicha Staňka do Slavie, zranění útočníka Rafia Durosinmiho či ambice ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Jiří  Šlégr
Jiří Šlégr
zobrazit profil Alex Čejka
Alex Čejka
zobrazit profil Jaroslav Kudrna
Jaroslav Kudrna
zobrazit profil Tomáš Verner
Tomáš Verner
zobrazit profil Vladimír Vůjtek
Vladimír Vůjtek
zobrazit profil Lukáš Sedlák
Lukáš Sedlák
zobrazit profil Lukáš Konečný
Lukáš Konečný