Michal Bílek

Michal Bílek

Datum narození: 13. 4. 1965
Místo narození: Praha
Profese: bývalý fotbalový záložník, trenér národního mužstva
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Michal Bílek žije fotbalem. S pražskou Spartou vyhrál mezi lety 1984 a 1998 devět prvoligových titulů. Z postu záložníka kopal i za Cheb, Viktorii Žižkov a Teplice. Dvě sezóny strávil ve španělském klubu Real Betis Sevilla. Pětatřicet zápasů hájil barvy národní reprezentace. V roce 1989 vyhrál anketu Fotbalista roku.

O dva roky později začal trénovat. Bohaté zkušenosti předával borcům v Teplicích, Plzni a Spartě, s níž vyhrál v sezóně 2006-2007 jak Extraligu, tak Český pohár. V zahraničí trénoval kanárské Cartaginés a slovenský Ružomberok. Blšany se díky jeho zápalu pro hru udržely v lize.

V roce 2002 koučoval český tým mladíků do devatenácti let. Na mistrovství Evropy s nimi vybojoval bronz. O sedm let později převzal po Ivanu Haškovi žezlo hlavního trenéra seniorské reprezentace. Svůj post obhájil i přes velkou kritiku odborníků i fanoušků. Petici za jeho odchod s názvem Vyhoďte Bílka podepsaly desítky tisíc lidí. V roce 2012 se s národním mužstvem probojoval do čtvrtfinále evropského šampionátu.

Kromě kopané ho baví tenis a nohejbal. S manželkou Helenou má syna Michala a dceru Veroniku.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Zdeněk Růžička
Zdeněk Růžička
zobrazit profil Adam Svoboda
Adam Svoboda
zobrazit profil Veronika Vítková
Veronika Vítková
zobrazit profil Lukáš Mareček
Lukáš Mareček
zobrazit profil Petr Kumstát
Petr Kumstát
zobrazit profil Václav Eiselt
Václav Eiselt
zobrazit profil Milan Švenger
Milan Švenger