Jaromír Blažek

Datum narození: 29. 12. 1972
Přezdívka: Bláža
Místo narození: Brno
Váha: 89 kg
Výška: 189 cm
Profese: fotbalový brankář

Související celebrity

Životopis

Jaromír Blažek je český profesionální fotbalový brankář momentálně působící v prvoligovém celku FC Vysočina Jihlava. Je členem Klubu ligových brankářů.

Jaromír Blažek se narodil 29. prosince 1972 v Brně. Svou fotbalovou kariéru začal v osmi letech v Metře Blansko, ale již po dvou letech odešel do mládežnické akademie pražské Slavie. V sezoně 1990/91 poprvé nakoukl do A Týmu, ale trvale se v klubu neprosadil. Následovala série ročních angažmá v Českých Budějovicích, Viktorii Žižkov a Bohemians 1905.

Jaromír Blažek poté odchytal sezonu 1995/96 na hostování ve Slavii a slavil s ní ligový titul, poté se vrátil do Bohemky, kterou držel svými vyrovnanými výkony. Tehdy si ho všimla pražská Sparta a Blažek přestoupil nakonci ročníku 1999/2000 a stal se jedničkou. Jeho dominanci narušil příchod talentovaného brankáře Petra Čecha a Blažek strávil sezonu 2001/02 na hostování v Příbrami.

Jaromír Blažek se ale po odchodu Petra Čecha do zahraničí vrátil zpět na pevné místo brankářské jedničky týmu. Chytal zde do roku 2007 a s týmem slavil celkově 5 ligových titulů. Ročník 2007/08 Blažek odchytal poprvé v cizině, nastupoval za německý Norimberk, kde se setkal s Tomášem Galáskem a Janem Kollerem. Blažek měl ale problémy s fanoušky i zraněním a po sestupu týmu se vrátil do Sparty.

Jaromír Blažek po svém návratu chytal ve Spartě v letech 2008-2011 a v sezoně 2009/10 opět slavil titul.Na podzim 2011 však po nepovedeném utkání a zranění v zápase s rumunským týmem FC Vaslui vypadl ze sestavy A-týmu a v zimě 2011 se s ním klub dohodl na ukončení smlouvy. Blažek přestoupil do druholigové Jihlavy, která následně postoupila do první ligy.

Jaromír Blažek v reprezentačním dresu A Týmu debutoval 29. března 2000, když si zachytal v přátelském utkání proti Austrálii, který skončil výhrou českého týmu 3:1. Zúčastnil se jako brankářská trojka EURO 2000. Poté pod trenérem Brücknerem jako dvojka za Petrem Čechem EURO 2004Mistrovství světa 2006 a EURO 2008. Na svém kontě má celkem 14 reprezentačních startů.

Jaromír Blažek je brankářskou legendou. Je členem Klubu ligových brankářů, který zahrnuje golmany, kteří neobdrželi alespoň ve 100 prvoligových zápasech branku. Drží také rekord v počtu vychytaných nul. Tam patří také Petr Čech nebo Michal ŠpitJe ženatý, s manželkou Lenkou má dvě děti – Jakuba a Anetu. Jeho bratrancem je český tenista Radek Štěpánek.

 

Články o celebritě

Sparta v boji o Ligu mistrů: Krejčí přišel fandit dva dny po embolii! Sparta v boji o Ligu mistrů: Krejčí přišel fandit dva dny po embolii! I když si prožil před pár desítkami hodin hrůzné chvíle, tak na své kamarády nezapomíná. Ladislav Kr... číst článek
Útočné řešení pro Slavii?! Musa může být nejmladším králem střelců historie Útočné řešení pro Slavii?! Musa může být nejmladším králem střelců historie Rýsuje se nejmladší král mezi střelci v historii samostatné české ligy. Ale taky s jedním z nejslabš... číst článek
Zápasy bez diváků? Siegl zmínil hráče, který ve Spartě zářil jen při tréninku Zápasy bez diváků? Siegl zmínil hráče, který ve Spartě zářil jen při tréninku I víkendové ligové kolo ve FORTUNA:LIZE se bude hrát bez fanoušků na stadionech. Tedy až na těch pár... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Martin Fuksa
Martin Fuksa
zobrazit profil Pavel Jasanský
Pavel Jasanský
zobrazit profil Miroslav Pelta
Miroslav Pelta
zobrazit profil Jakub Vrána
Jakub Vrána
zobrazit profil Viktor Hübl
Viktor Hübl
zobrazit profil Lucie Eckertová
Lucie Eckertová
zobrazit profil Miroslav Dopita
Miroslav Dopita
zobrazit profil Kristína Gavnholt
Kristína Gavnholt