Zuzana Baudyšová

Datum narození: 22. 4. 1948
Místo narození: Praha
Profese: zakladatelka Nadace Naše Dítě, bývalá senátorka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Zuzana Baudyšová je známá jako ekonomka a zakladatelka Nadace Naše Dítě. Pustila se i do politiky a ve volbách 2014 se stala senátorkou za politické hnutí ANO.

Než se rozhodla pro budoucnost v charitě a v poslední době i politice, působila Zuzana Baudyšová mnoho let v ekonomické sféře. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde dosáhla titulu PhDr. Po studiích pracovala ve Státní bance Československé, později v České Národní bance, kde působila přes dvacet let. I přes dobré postavení v bance se roku 1993 rozhodla práci opustit a začíná se věnovat charitě.

Zakládá Nadaci Naše Dítě a stává se její ředitelkou. Nadace se zaměřuje na týrané, handicapované a opuštěné děti, které se ocitnou v tíživých situacích. O rok později vzniká občanské sdružení Linka bezpečí, která dětem zajišťuje celostátní bezplatnou pomoc.

Charita Zuzany Baudyšové za patnáct let rozdělila přes 200 milionů a pomáhá dál. V roce 2007 zahájila jako první provoz české horké internetové linky, tedy INTERNET HOTLINE, pro oznamování dětské pornografie a dalšího nelegálního obsahu šířeného internetem.

Zuzaninýn mužem byl bývalý ministr dopravy a obrany Antonín Baudyš. S ním má dva dospělé syny Antonína a Jana. Antonín Baudyš mladší je uznávaný český astrolog, podobně jako býval i jeho otec. Antonín Baudyš starší se podobně jako Zuzana Baudyšová angažoval i politicky. Byl ovšem členem strany KDU-ČSL, zatímco ona úspěšně kandidovala v roce 2014 do Senátu za hnutí ANO Andreje Babiše. 

V lednu 2019 Zuzana Baudyšová ze zdravotních důvodů na post v horní komoře rezignovala.

 

Články o celebritě

Němcová chce po 22 letech ze Sněmovny. Strany hledají „taháky“ pro senátní volby. Co Prymula? Němcová chce po 22 letech ze Sněmovny. Strany hledají „taháky“ pro senátní volby. Co Prymula? Od roku 1998 je stálicí Poslanecké sněmovny. Byla její místopředsedkyní a jedno volební období dokon... číst článek
Kdo ohlídá ČT a Dvořáka? O křesla bojují Zemanův zpovědník, exministr i legenda hokeje Kdo ohlídá ČT a Dvořáka? O křesla bojují Zemanův zpovědník, exministr i legenda hokeje Dohlíží nad Českou televizí i osudem jejího šéfa Petra Dvořáka. Právě rada ČT totiž jmenuje a odvolá... číst článek
Bojovnice za práva dětí Baudyšová (70) končí v Senátu. Trápí ji Parkinsonova choroba Bojovnice za práva dětí Baudyšová (70) končí v Senátu. Trápí ji Parkinsonova choroba Senátorka za Prahu 9 a dlouholetá ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (zvolená za ANO) rezig... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Radka Fišarová
Radka Fišarová
zobrazit profil Jan Schiller
Jan Schiller
zobrazit profil Dominik Feri
Dominik Feri
zobrazit profil Radka Pavlovčinová
Radka Pavlovčinová
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková
zobrazit profil Lucie Pernetová
Lucie Pernetová
zobrazit profil Zdeněk  Žák
Zdeněk Žák