Vladimír Franz

Datum narození: 25. 5. 1959
Přezdívka: Modrý ďábel
Místo narození: Praha
Profese: skladatel, výtvarník
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Vladimír Franz je skladatelem a malířem. Většina lidí si je ovšem pamatuje především díky jeho kandidatuře v prezidentských volbách z roku 2013.

Hlavním jeho znakem je extravagantní tetování. Prof. JUDr. Vladimír Franz má potetovanou polovinu těla. Díky svým tetováním si vysloužil přezdívku jako Avatar, nebo Modrý ďábel. Jednu dobu holdoval i četným piercingům.

Postmoderní hudební skladatel, malíř, výtvarník, vysokoškolský pedagog, příležitostný publicista, básník a dramatik Vladimír Franz nejdříve studoval gymnázium, poté Právnickou Fakultu Univerzity Karlovy. Během studií práv studoval soukromě malbu u Karla Součka a Andreje Bělocvětova, skladbu u Miroslava Raichla a Vladimíra Sommera, dějiny umění u Jaromíra Homolky a dějiny hudby u Jaromíra Kincla. V době studií byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem studentského divadla Kytka, které vzniklo na půdě Právnické Fakulty UK. Toto divadlo dalo vzniknout celkem šesti hrám - Opera ještě nezemřela, Jídelní lístek, Tajemný listonoš, Jeníček a Mařenka, Harudel a Žába.

Za divadelní hudbu získal řadu ocenění

Nikdy se nevěnoval právům, protože ho podle svých slov nelákala. Rozhodl se věnovat umělecké činnosti. Jeho první profesionální umělecké angažmá, byla práce korepetitora a autora hudby v Divadle pracujících v Mostě. Momentálně působí jako pedagog na Divadelní fakultě AMU, kde vytvořil Kabinet scénické hudby a hudebně-výtvarné interakce. Rovněž působí na Filmové fakultě AMU. Jako pedagog působil i na brněnském FAVU. Vladimír Franz zkomponoval hudbu k více než 150 divadelním představením. Je čtyřnásobným držitelem Ceny Alfreda Radoka a Ceny Divadelních novin.

Vladimíra Franze ale lidé znají hlavně jako potetovaného kandidáta na prezidenta v přímých volbách v roce 2013. Svou kandidaturu přijal jako výzvu na základě iniciativy Vladimír Franz prezidentem, založené na sociální síti Facebook. Tato stránka má přes 64.000 liků. Ovšem v pořadí kandidátů na prezidenta skončil až pátý.  U politiky ho chtěl udržet i Andrej Babiš, když hnutí ANO nominovalo Vladimíra Franze na pozici náměstka ministerstva kultury.

Nyní Vladimír Franz žije s fotografkou Idou Saudkovou, bývalou manželkou Samuela Saudka a Jiřího X. Doležela. Dceru Kristýnu má Franz z prvního manželství s Markétou, kterou poznal již při svých studiích práv.

 

Články o celebritě

Zemanovi rivalové se loučili s Fischerovou: Drahoš, Franz a Dienstbier se poklonili Táně Zemanovi rivalové se loučili s Fischerovou: Drahoš, Franz a Dienstbier se poklonili Táně Byla herečkou, divadelní kolegyní Dagmar Havlové, ale také političkou. S Táňou Fischerovou (†72), kt... číst článek
Neuvěřitelné foto! Oldřich Kaiser měsíc po infarktu tančí jako zamlada Neuvěřitelné foto! Oldřich Kaiser měsíc po infarktu tančí jako zamlada Oblíbený herec Oldřich Kaiser (64) v polovině července sice prodělal infarkt myokardu, na jednotce i... číst článek
Alex potěšilo, že ve filmu vypadá dobře! Jiří X. Doležal na pražské premiéře v zajetí exmanželek Alex potěšilo, že ve filmu vypadá dobře! Jiří X. Doležal na pražské premiéře v zajetí exmanželek I když jejich manželství neskončilo happyendem, tak čas vše zahojil a stali se z nich přátelé. Novin... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Lenka Nora Návorková
Lenka Nora Návorková
zobrazit profil Bohdan Karásek
Bohdan Karásek
zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Jan Kolomazník
Jan Kolomazník
zobrazit profil Dušan Chrástek
Dušan Chrástek
zobrazit profil Herbert Slavík
Herbert Slavík
zobrazit profil Andrea Nesvadbová
Andrea Nesvadbová
zobrazit profil Erika Bornová
Erika Bornová