Eva Syková

Datum narození: 24. 7. 1944
Místo narození: Rožmitál pod Třemšínem
Profese: vědkyně, bývalá senátorka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Vědkyně Eva Syková, která se specializovala na výzkum onemocnění mozku a využití kmenových buněk, byla senátorkou za ČSSD. Roku 2018 ji porazil Jiří Drahoš.

Cesta Evy Sykové  k medicíně byla ovlivněna náhodou. Po skončení gymnázia nedostala z politických důvodů doporučení ke studiu na vysoké škole. Maminka jí doporučila přihlásit se do závodní školy práce pro laborantky při ČSAV. Tam byla naděje, že po několika letech praxe obdrží doporučení pro studium na vysoké škole.

EVA SYKOVÁ - Z AV JI ODVOLAL JIŘÍ DRAHOŠ

Jako budoucí laborantku si ji v roce 1960 do Fyziologického ústavu vybral Jan Bureš, vynikající český neurovědec a celosvětově uznávaný odborník s kontakty po celém světě. Pod vedením jak jeho, tak i jeho manželky-vědkyně, začala Eva Syková pracovat na samostatných úkolech a rozhodla se studovat medicínu.

V roce 1976 se Eva Syková stala samostatnou vědeckou pracovnicí v oblasti neurověd. V roce 1983 založila a vedla Laboratoř neurohumorálních regulací. V roce 1991 přešla do Ústavu experimentální medicíny AV ČR, kde byla třikrát po sobě zvolena ředitelkou. V roce 1996 založila, a do roku 2012 i vedla, Ústav neurověd 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

V roce 1999 byla Eva Syková zvolena členkou prestižní mezinárodní vědecké společnosti Academia Europaea. Ta hodnotí především výsledky vědecké práce a málokterý vědec u nás dosáhne takových kritérií, aby se vůbec do této společnosti mohl dostat. Později měla Eva Syková i čest stát se členkou výboru, který rozhodoval o nových členech.

V roce 2012 kandidovala za ČSSD do Senátu a stala se senátorkou. Byla poradkyní premiéra Bohuslava Sobotky. Kromě řady vědeckých ocenění a prestižních členství v odborných společnostech získala mj. titul Manažerky roku 2011 a Medaili Za zásluhy v roce 2013 z rukou Miloše Zemana.

Před volbami 2018 se Eva Syková rozhodla obhajovat mandát senátorky nikoli s podporou ČSSD, ale hnutí ANO 2011. Vypadla hned v prvním kole, v němž ji porazil Jiří Drahoš.

O EVĚ SYKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

K jejím koníčkům patří hudba a tenis.

Se svým manželem Josefem Sykou, který je také vědeckým pracovníkem a odborníkem na funkce mozku, má Eva Syková dva syny. 

VŠE O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

 

 

Články o celebritě

Duely Blesku: Síly změří Čunek, ředitel brněnského rozhlasu i rektor Duely Blesku: Síly změří Čunek, ředitel brněnského rozhlasu i rektor V týdnu od 24. do 28. září změří své síly v předvolebních Duelech Blesku další čtyři kandidáti do Se... číst článek
Duel: Paroubkovi se vypařily miliony. Sykovou odstavila ČSSD kvůli vládě Duel: Paroubkovi se vypařily miliony. Sykovou odstavila ČSSD kvůli vládě Návrat Jiřího Paroubka (nestr.) do vysoké politiky. To je jedno z hlavních témat letošních senátních... číst článek
Političtí exoti jdou na podzim do boje o Senát, ale i o místa v zastupitelstvech: To nebudou nudné volby! Političtí exoti jdou na podzim do boje o Senát, ale i o místa v zastupitelstvech: To nebudou nudné volby! Senátní volby a komunální volby jsou za dveřmi a z útrob se začínají vynořovat kandidáti, kteří se s... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Vladimír Koníček
Vladimír Koníček
zobrazit profil Karel Deutcher
Karel Deutcher
zobrazit profil Libor Baselides
Libor Baselides
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent
zobrazit profil Petr Holeček
Petr Holeček
zobrazit profil Marek Schwarz
Marek Schwarz
zobrazit profil Jiří Klem
Jiří Klem