Jorga Kotrbová

Jorga Kotrbová

Datum narození: 26. 4. 1947
Místo narození: Praha
Profese: Herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jorga Kotrbová se divákům vryla do paměti jako krásná Zlatovláska. Hvězda 60. a 70. let ovšem v současnosti žije v ústraní a v posledním filmu se objevila roku 2003.

Krásná a něžná Zlatovláska ve stejnojmenném filmu po boku Petra Štěpánka, tak si ji dnes všichni pamatují. Ale byla i černovlasá princezna v pohádce Honza málem králem vedle Jiřího Korna. V televizních rolích vynikala výhradně v 70. letech vedle vycházejících hvězd, poutala na sebe pozornost nejen svým netypickým jménem, ale také krásou, stala se tak vzorem pro generace dalších dívek.

První roli jí dal Karel Kachyňa

Filmovat začala už ve 14 letech, kdy plachou školačku obsadil režisér Karel Kachyňa. Jeho šestý smysl pro nadějné talenty tak nezklamal a mladičká Jorga Kotrbová se stala hvězdou svého prvního filmu filmu Trápení. Díky této roli se Jorga na čas ocitla v izolaci od svých vrstevníků stejně jako její hrdinka. Na základě filmu jí však nabídlo spolupráci vinohradské divadlo a od té doby se stala na dlouhou dobu inspirací pro začínající herečky. Nezapomenutelná je její role po boku Pavla Landovského v legendárním Utrpení mladého Boháčka.

V 80. letech se však Jorga pomalu začala od filmu odklánět, více se realizovala na jevišti a začínala také jako dabérka např. u seriálu M.A.S.H. V devadesátých letech se na filmovém plátně objevovala jen sporadicky a naposledy jsme ji mohli vidět ve filmu Smrt pedofila v roce 2003. Od té doby se na veřejnosti moc neukazuje, mezitím také žila s hercem Zdeňkem Žákem, jejich vztah však dlouhou vydržel.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Matěj Paprčiak
Matěj Paprčiak
zobrazit profil Ryan Gosling
Ryan Gosling
zobrazit profil Milan Bahúl
Milan Bahúl
zobrazit profil Marie Drahokoupilová
Marie Drahokoupilová
zobrazit profil Kamila Janovičová
Kamila Janovičová
zobrazit profil Lauren Graham
Lauren Graham
zobrazit profil Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička
zobrazit profil Beáta Hrnčiříková
Beáta Hrnčiříková