Oldřich Lipský

Oldřich Lipský

Datum narození: 4. 7. 1924
Datum úmrtí: 19. 10. 1986
Místo narození: Pelhřimov
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Oldřich Lipský byl český režisér a scenárista, bratr herce Lubomíra Lipského.

Oldřich Lipský se narodil v Pelhřimově do rodiny vyhlášeného cukráře. Jeho otec, Vilém Lipský byl zaníceným ochotníkem a režisérem a ochotničení se věnoval i mladý Oldřich a jeho bratři, pozdější herci Lubomír Lipský a Borek Lipský.

Oldřich Lipský studoval na pelhřimovském gymnáziu, do uzavření školy nacisty roku 1941. Současně hrál v ochotnickém studiu Mladá komedie. Po okupaci odešel do Prahy studovat práva a filozofii. Divadlo však bylo silnější, stal se režisérem, uměleckým ředitelem a hercem Divadla satiry. Po jeho uzavření pracoval ve filmovém studiu Barrandov, nejprve jako spoluscenárista a spolurežisér, svůj první vlastní film Cirkus bude natočil v roce 1954.

Oldřich Lipský natočil mnoho velmi oblíbených filmů, mezi ně patří např. Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero!, Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech.

Jako režisér debutoval ve spolupráci s čistě divadelním režisérem Janem Strejčkem budovatelskou komedií s Vlastou Burianem z jihomoravské vesnice Slepice a kostelník.

Největší úspěch režií Oldřicha Lipského spočívá v 60., 70. a 80. létech, kdy natáčel dodnes populární snímky, které můžeme rozdělit na tři oblasti: na komedie, parodie a dětské filmy. Ve svých filmech, které měli vždy vysokou a vkusnou úroveň a nezanedbatelný divácký ohlas, hráli naši nejlepší herci, počínaje jeho bratrem Lubomírem Lipským, Milošem Kopeckým, Rudolfem Hrušínským, Vladimírem Menšíkem, Jiřinou Bohdalovou, Karlem Effou, Jiřím Sovákem a dalšími.

 

Články o celebritě

Jestli překročíte tuhle hranici, budu se muset bránit. Nejznámější hlášky Jiřiny Bohdalové Jestli překročíte tuhle hranici, budu se muset bránit. Nejznámější hlášky Jiřiny Bohdalové Pohádkových a filmových rolí má na svém kontě nepřeberné množství. Jiřina Bohdalová si během své kar... číst článek
Ať žijí duchové! zvolali malí i velcí poprvé před 45 lety, když rytíř Brtník okusil Alpu Ať žijí duchové! zvolali malí i velcí poprvé před 45 lety, když rytíř Brtník okusil Alpu Letní, veselý, plný songů, jež nelze dostat z hlavy. Takový je dodnes film Ať žijí duchové!, premiér... číst článek
Jak dobře znáte filmy, ve kterých zazářil Josef Somr (†88)? Zkuste náš kvíz! Jak dobře znáte filmy, ve kterých zazářil Josef Somr (†88)? Zkuste náš kvíz! Do hereckého nebe se odebrala další legenda, významný a výrazný herec Josef Somr (†88). Po talentova... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Matějka
Václav Matějka
zobrazit profil Lukáš Melník
Lukáš Melník
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Karin Babinská
Karin Babinská
zobrazit profil Jiří Strach
Jiří Strach
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Martin Horský
Martin Horský
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad