Blanka z Valois

Blanka z Valois

Datum úmrtí: 1. 8. 1348
Profese: Královna

Související celebrity

Životopis

Blanka z Valois byla první manželkou Karla IV. Narodila se ve stejném roce 1316 jako Karel IV., na rok 2016 tedy také připadlo její 700. výročí. Přesný den narození není znám. Blanka z Valois se nedožila Karlovy korunovace za císaře Svaté říše římské.

Blanka z Valois tak dosáhla titulu římskoněmecké královny, nikoli císařovny a stala se i českou královnou. Blanka z Valois a Karel IV. spolu byli sezdáni už v útlém věku sedmi let, v roce 1323.

U Blanky z Valois a Karla, před svatbou ještě Václava, šlo především o mocenský sňatek. Rod Lucemburků a Jan Lucemburský jím utvrdil své vztahy s rodem Valois a francouzským králem Karlem IV. Sličným. Přesto historici uvádějí, že Karel IV. s Blankou z Valois zažil jediné plnohodnotné manželství. Neměl s ní však syna, následovníka, jehož ve středověku tolik potřeboval.

Narodily se jim dvě dcery, starší Markéta Lucemburská se dožila jen 14 let, mladší Kateřina se provdala za uherského krále Ludvíka a zemřela v 53 letech.

Původně Blanka z Valois a Karel IV. žili odděleně, ona ve Francii, on v Itálii. Jejich společný manželský a sexuální život začal později, v roce 1334 se oba setkali v Praze. Blanka z Valois se musela naučit česky a německy, držela se sice stranou, v Českých zemích však zůstávala, i když Karel IV. cestoval.

V roce 1347 byla Blanka z Valois na Pražském hradě korunována českou královnou. Stalo se to při zvláštní ceremonii. Blanka z Valois s rozpuštěnými vlasy před oltářem baziliky sv. Jiří klečela, dotkla se čelem země. Poté jí pomazal arcibiskup Arnošt z Pardubic, stejně jako Karla IV. (v Českých zemích šlo o prvního krále Karla čili Karla I.). Jako králi podal arcibiskup Blance z Valois žezlo, navlékl prsten a posadil na hlavu korunu.

Českou královnou byla Blanka z Valois necelý rok. Zemřela po krátké nemoci v létě 1348. O jakou nemoc šlo, se historici neshodnou. Téměř vylučují mor, do Prahy dorazil o dva roky později. Mluví se o tuberkulóze či nešťastné náhodě. Spekulace využívají absence královského mužského potomka. Blanka z Valois je pochována v katedrále sv. Víta, kde lze vidět i její bustu.
Ve filmové komedii Slasti Otce vlasti z roku 1969 Blanku z Valois ztvárnila Daniela Kolářová.

 

Další Politici

zobrazit profil Jan Hamáček
Jan Hamáček
zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich
zobrazit profil Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
zobrazit profil Josef Novotný
Josef Novotný
zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian
zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Jakub Michálek
Jakub Michálek
zobrazit profil Rostislav Koštial
Rostislav Koštial