Alžběta Pomořanská

Alžběta Pomořanská

Datum narození: 13. 11. 1347
Datum úmrtí: 15. 4. 1393
Místo narození: České království
Profese: císařovna
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Alžběta Pomořanská byla císařovnou, čtvrtou ženou Karla IV., kterému porodila šest dětí, mezi nimi Zikmunda Lucemburského.

S Alžbětou Pomořanskou se Karel IV. ženil roku 1363 v Krakově za poměrně dramatických okolností. Hrozila mu totiž válka s opozicí, která se zformovala kolem Rudolfa Habsburského.

Pomořanská si Karla vzala v 16 letech

Vojska se už šikovala na hranici Moravy a Uher. V tom dorazila zpráva o náhlém úmrtí třetí ženy Karla IV. Anny Svídnické. Šlo o chráněnkyni uherského krále Ludvíka I., významného člena opozice proti Karlu IV. Smrt Anny Svídnické pomohla k příměří a ke smírnému řešení konfliktu.

Potvrdil to Karlův sňatek s Alžbětou Pomořanskou, dcerou vlivného člena opozice Bogislava Pomořanského. Nevěstě bylo 16 let, ženichovi 47. Císař Karel IV. našel kompromis také s polským králem Kazimírem (dnes je Pomořansko rozděleno právě mezi Polsko a Německo). Sňatek s dcerou Pomořanského rodu přišel asi rok po smrti Anny Svídnické a posílil naděje Lucemburků na získání polského dědictví. Kazimír byl totiž bezdětný.

Pomořanské zemřeli dva malí synové

Alžběta Pomořanská rodila jedno dítě za druhým. První byla v roce 1366 Anna Lucemburská, pozdější anglická královna. O dva roky později přišel na svět Zikmund Lucemburský, a to v Norimberku, kde se dříve narodil jeho starší nevlastní bratr Václav IV.

Za další dva roky měla Alžběta Pomořanská s Karlem IV. Jana Zhořeleckého. Posledním z dětí, které přežily útlý věk byla Markéta Lucemburská. Dva synci Karel a Jindřich zemřeli v prvním roce svého života. Jindřich skonal stejně jako Karel IV. v roce 1378.

Pomořanskou hrála Brejchová

Alžběta Pomořanská byla silná, sebevědomá a cílevědomá žena. Do rození dětí stihla dvě korunovace. Českou královnou se stala až tři dny po malém Václavu IV., aby si rod Pomořanských nemohl činit nároky na český trůn. V roce 1366, v němž porodila první dceru, podstoupila jízdu do Říma, aby se stala císařovnou. Cesta trvala dva roky a během ní přišel na svět Zikmund.

Alžběta Pomořanská přežila Karla IV. o 15 let. Dožívala v ústraní v Hradci Králové, městě královen.

Dobou panování Karla IV. a Alžběty Pomořanské se inspiroval film Noc na Karlštejně, v němž královnu hrála Jana Brejchová.

 

Další Politici

zobrazit profil Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf
zobrazit profil Lenka Knechtová
Lenka Knechtová
zobrazit profil Petr  Gawlas
Petr Gawlas
zobrazit profil Miroslav Matyáš
Miroslav Matyáš
zobrazit profil Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
zobrazit profil Miloš Tita
Miloš Tita
zobrazit profil Pavel Juříček
Pavel Juříček
zobrazit profil Ladislav Velebný
Ladislav Velebný